Jana Steckerová: Zvyšování sazeb Fedu bude zřejmě rychlejší

Jana Steckerová: Zvyšování sazeb Fedu bude zřejmě rychlejší

Světový i regionální kalendář je dnes poloprázdný. Na zajímavější data si budeme muset počkat do čtvrtka, kdy bude zveřejněna americká inflace. Kvůli jejímu vývoji jsme zvedli očekávaný počet zvýšení úrokových sazeb v USA v letošním roce ze tří na pět. Odhodlání dále zpřísňovat měnové podmínky zřejmě ukáže i dnes zveřejněný zápis z posledního zasedání maďarské centrální banky.

 

Kalendář zeje prázdnotou

O výhledu měnové politiky americké centrální banky dnes promluví členka FOMC Loretta J. Mester. Vzhledem k rostoucí inflaci se vystoupení zřejmě ponese v jestřábím tónu. Inflační vývoj přiměl ke změně výhledu na politiku FOMC i nás. Stále očekáváme první zvýšení úrokových sazeb o 25 bb na březnovém zasedání, na zbylých šesti zasedáních ale předpokládáme další čtvero utažení měnových podmínek místo doposud očekávaných dvou. V roce 2023 pak vidíme takovéto kroky tři. To, že by se růst sazeb měl zastavit na úrovni 2,00-2,25 %, předpokládáme stále. Snižovat objem bilanční sumy by podle naší prognózy měl Fed již od července. Z pohledu dat je dnes kalendář událostí nezajímavý. Zveřejněny budou pouze americké velkoobchodní zásoby a prodeje.

V regionu bude dnes publikován zápis z posledního zasedání maďarské centrální banky. Ta na něm zvýšila sazby o 50 bb na 2,90 %. Zápis pravděpodobně naznačí odhodlání centrální banky ve zpřísňování měnové politiky pokračovat. V polovině roku očekáváme klíčovou 3M depozitní sazbu na úrovni 3,75 %. To by mělo maďarskému forintu otevřít prostor k posilování směrem k 340 HUF/EUR.

Koruna se podívala pod hladinu 24,20 CZK/EUR

Kurz koruny včera zamířil pod hladinu 24,20 CZK/EUR, kde se ale neudržel. V odpoledních hodinách naopak oslabil směrem k úrovni 24,30 CZK/EUR. K posílení koruně nepomohla ani zveřejněná data, která naopak zklamala. Maloobchodní tržby za prosinec v meziměsíčním srovnání po sezónním očištění reálně poklesly o 1 %, když náš odhad počítal alespoň s jejich stagnací. Nezaměstnanost za leden o desetinku vzrostla, na 3,6 %. Jednalo se ale zejména o vliv sezónních vlivů po jejichž očištění naopak mírně poklesla.

Nejzajímavější regionální událostí bylo zasedání polské centrální banky. Ta na něm zvýšila referenční úrokovou sazbu o dalších 50 bb na 2,75 %. Zároveň zvýšila míru povinných minimálních rezerv ze 2 na 3,5 %. Klíčová úroková sazba by podle naší prognózy měla v prvním pololetí letošního roku vyšplhat až na 4,25 %. To by mělo pomáhat polskému zlotému na silnější úrovně. V závěru roku očekáváme jeho kurz na 4,35 PLN/EUR (tržní konsenzus 4,50 PLN/EUR). Na silnějších úrovních by zlotý viděla ráda i polská centrální banka. To by ale musela trh překvapit vyšším utažením měnových podmínek, což se jí tím včerejším nepodařilo. Polský zlotý naopak po zasedání mírně oslabil (4,54 PLN/EUR).

Společná evropská měna včera oslabila o 0,3 % a posunula se na úroveň 1,142 USD/EUR. K výraznějším posunům chyběly vzhledem k prázdnému makroekonomickému kalendáři impulzy.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

9. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3604 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál