Michal Brožka: Maloobchod v prosinci výrazně zeslábl

Michal Brožka: Maloobchod v prosinci výrazně zeslábl

Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v prosinci meziměsíčně reálně po sezónním očištění klesly o 1,0 %, zatímco my jsme čekali stagnaci. Jednoznačně s jedná o zklamání. To vynikne zejména v meziročním vyjádření kdy růst dosáhl pouze 3,3 % po předchozím růstu o 13,0 %. To bylo pod všemi odhady. Medián trhu činil 7,6 % a náš odhad činil 9,3 %. Po očištění o vliv počtu pracovních dní tržby rostly o 1,5 %.

Výsledek koresponduje s nízkou úrovní spotřebitelské důvěry, na kterou koncem roku velmi negativně zapůsobila zrychlující inflace, a to zejména turbulence na trhu s energiemi. Ve prospěch lepšího výsledku naopak stále hovoří dobrá situace na trhu práce, ale před koncem roku pravděpodobně u lidí převážila opatrnost. S ohledem na zlepšenou dostupnost aut jsme za prosinec viděli šanci na mírný růst jejich prodejů. To se ovšem nenaplnilo a po tříprocentním růstu v listopadu následoval naopak v prosinci tříprocentní pokles. Meziroční růst celkových maloobchodních tržeb včetně prodeje aut zpomalil na 2,1 % z předchozích 9,9 %.

Za celý rok činil růst maloobchodních tržeb bez motoristického segmentu 4,5 %. Nejvíce rostly tržby přes internet a zásilkové služby a to o celých 16,3 %. Oproti slabému roku 2020 se zvyšovaly tržby ve všech sortimentních skupinách.

Vývoj maloobchodních tržeb je nyní značně proměnlivý. Důvěra spotřebitelů se na začátku roku zlepšila jen nepatrně, což o rychlé změně trendu nenasvědčuje. Důležité bude, jak se na začátku roku bude vyvíjet inflace a také mzdy. Pokud by slabost ve spotřebě domácností měla pokračovat, bylo by to signálem pro ČNB, která v prognóze pro letošek počítá s jejím reálným růstem o vysokých 6 %, že by s utahováním měnové politiky měla brzdit. My pro začátek roku ale počítáme se zrychlující inflací a ještě s mírným navýšením hlavní úrokové sazby ČNB na 5,0 %.

Česká koruna na zveřejněné údaje nereagovala.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

8. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1658 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál