Jana Steckerová: Koruna se podívala pod hladinu 24,20 CZK/EUR

Jana Steckerová: Koruna se podívala pod hladinu 24,20 CZK/EUR

Kurz koruny dnes zamířil pod hladinu 24,20 CZK/EUR, kde se ale neudržel. V odpoledních hodinách naopak oslabil směrem k úrovni 24,30 CZK/EUR. K posílení koruně nepomohla ani zveřejněná data, která naopak zklamala. Maloobchodní tržby za prosinec v meziměsíčním srovnání po sezónním očištění reálně poklesly o 1 %, když náš odhad počítal alespoň s jejich stagnací. Nezaměstnanost za leden o desetinku vzrostla, na 3,6 %. Jednalo se ale zejména o vliv sezónních vlivů po jejichž očištění nezaměstnanost naopak mírně poklesla.

Nejzajímavější regionální událostí bylo zasedání polské centrální banky. Ta na něm zvýšila referenční úrokovou sazbu o dalších 50 bb na 2,75 %. Zároveň zvýšila míru povinných minimálních rezerv ze 2 na 3,5 %. Klíčová úroková sazba by podle naší prognózy měla v prvním pololetí letošního roku vyšplhat až na 4,25 %. To by mělo pomáhat polskému zlotému na silnější úrovně. V závěru roku očekáváme jeho kurz na 4,35 PLN/EUR (tržní konsenzus 4,50 PLN/EUR). Na silnějších úrovních by zlotý viděla ráda i polská centrální banka. To by ale musela trh překvapit vyšším utažením měnových podmínek, což se jí tím dnešním nepodařilo. Polský zlotý naopak po zasedání mírně oslabil (4,54 PLN/EUR).

Společná evropská měna dnes oslabila o 0,3 % a posunula se na úroveň 1,142 USD/EUR. K výraznějším posunům chyběly vzhledem k prázdnému makroekonomickému kalendáři impulzy.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2891 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál