Michal Brožka: Výroba aut na konci roku klesla

Michal Brožka: Výroba aut na konci roku klesla

Průmyslová produkce v ČR v prosinci po očištění o sezónní vlivy oproti listopadu klesla o 2,9 %. V meziročním vyjádřením sice byla výš o 0,4 %, ale to pouze díky kalendářním efektům. My jsme počítali s meziročním růstem o 4,2 % a medián trhu činil 3,8 %. Po očištění o kalendářní vlivy činil meziroční pokles 2,1 %. Stále platí, že na celkové produkci je znát zlepšený vývoj subdodávek, který vedl v listopadu ke skokovému meziměsíčnímu nárůstu průmyslové produkce o téměř 5 %. Nicméně v tomto kontextu je prosincový výsledek zklamáním, které je pod všemi odhady.

O pokles průmyslu se ovšem celkem nepřekvapivě postarala produkce automobilů. Ta je současně i největší brzdou v meziročním srovnání, kde její pokles činí 15,8 %.

Zaměstnanost v průmyslu se v prosinci mírně zvýšila o 0,1 % a meziroční růst mezd dosáhl 2,3 % po předchozím růstu o 5,3 %.

Celoroční růst průmyslové produkce dosáhl vloni 6,4 %, což je s ohledem na extrémně nízkou srovnávací základnu z roku 2020 slabý výsledek. Jakkoliv byl údaj z průmyslu za prosinec zklamáním, je důležité připomenout, že poslední měsíc v roce má relativně menší váhu. Vývoj předstihových indikátorů a zprávy o zlepšených subdodávkách dávají silnou naději, že na začátku roku uvidíme opět růst statistik z výroby. Za celý letošní rok čekáme expanzi průmyslové výroby v ČR o 7,8 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

7. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0578 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál