Martin Gürtler: Růst stavební produkce byl nejrychlejší za více než půl roku

Martin Gürtler: Růst stavební produkce byl nejrychlejší za více než půl roku

Stavební produkce v prosinci vzrostla meziměsíčně po sezonním očištění o 1,8 % a zaznamenala tak nejrychlejší nárůst od loňského května. Na něm se podílelo především inženýrské stavitelství, jehož produkce se zvýšila meziměsíčně o 3,9 %. To souviselo pravděpodobně s vyšší investiční aktivitou státu, která ke konci roku po předchozím relativně utlumeném vývoji zrychlila. Produkce však rostla meziměsíčně i v oblasti pozemního stavitelství, a to 1,1 %. Meziročně celková průmyslová produkce v prosinci vzrostla po očištění o sezonnost a kalendářní vlivy o 7,9 %, což však souviselo s nízkou srovnávací základnou roku 2020.

Celý loňský rok byl ve znamení výrazného útlumu stavební produkce. Ta loni vzrostla pouze o 1,4 %, navíc po poklesu o zhruba 5 % v roce 2020. Stavebnictví tak stále patří mezi koronavirou pandemií nejvíce zasažená odvětví ekonomiky. Doplatilo především na vyšší míru nejistoty, omezenou funkčnost stavebních úřadů a také na vyšší důraz na sociální distancování. Průmyslové podniky byly z důvodu chybějících součástek nuceny omezit produkci, což se pravděpodobně odrazilo i na jejich chuti investovat. Nižší investiční aktivitu firem však nedokázal vyvážit ani stát, jehož investiční výdaje oproti plánu v loňském roce mírně zaostávaly.

S ustupujícími pandemickými omezeními a se snižující se nejistotou by již letošek mohl přinést významnější oživení stavební výroby. Pozitivní signálem by mohly být i první známky zmírňujících se problému s dodávkami vstupů v průmyslu. Předvojem zvyšující se stavební výroby může být i rostoucí počet stavebních povolení, který se za celý loňský rok zvýšil o necelých 6 %. Naopak přetrvávajícím omezením bude ve stavebnictví nedostatek pracovních sil, zejména v souvislosti se stále chybějícími zahraničními pracovníky. Na odkládání stavebních záměrů mohou působit také vysoké ceny materiálů, či v souvislosti s nedávným výrazným nárůstem úrokových sazeb i výrazně vyšší náklady na zdroje financování. Letos by podle naší prognózy měla stavební produkce vzrůst o přibližně 6 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

7. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4352 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál