Jozo Perić: Průměrná domácnost v EU zaplatila za energie v roce 2021 o čtvrtinu více než před rokem

Jozo Perić: Průměrná domácnost v EU zaplatila za energie v roce 2021 o čtvrtinu více než před rokem

Ceny elektřiny a plynu v Evropské unii stoupají. K největšímu nárůstu došlo ve druhé polovině roku 2021, přičemž první náznaky se začaly objevovat už na jaře. Příčinou dramatického zdražení energií je kombinace nedostatečné zaplněnosti zásobníků před nástupem zimy a stoupající poptávka po energiích, která byla zapříčiněná ekonomickým oživením po uvolnění protiepidemických opatření. Broker CapitalPanda porovnal cenový vývoj v jednolitých státech EU.

Ceny energií pro domácnosti v Evropské unii stouply za rok 2021 o 26 procent. Přestože energie tvoří jen 9,5 procenta spotřebního koše průměrného občana Evropské unie, byly nejvýznamnější položkou, která přispěla k růstu inflace, jež v prosinci vystoupala na pět procent. Zdražení ostatních položek ve spotřebním koši se pohybovalo od 2,4 (služby) do 4,6 (nezpracované potraviny) procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Eurostatu.

Energie začaly v Evropské unii zdražovat už v březnu 2021, a to o 4,3 procenta v meziročním vyjádření, když ještě v únoru zaznamenaly meziroční pokles ceny o 1,7 procenta. V dalších měsících loňského roku pak růst cen energií akceleroval a přes 20 procent se dostal na přelomu září a října 2021.

Detailní přehled vývoje cen elektřiny a zemního plynu pro domácnosti v jednotlivých zemích Evropské unie je dostupný zatím jen za první polovinu roku 2021, přesto aktuálnější dílčí data (včetně údajů o inflaci v jednotlivých zemích) naznačují, kde domácnosti musely čelit nejvyššímu zdražení. Jedná se především o pobaltské státy, v závěsu za nimi pak Německo nebo Nizozemsko.

Podle Spolkové asociace pro energetiku a vodní hospodářství (BDEW - Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft) si průměrná německá domácnost za elektřinu v loňském roce (za období od ledna do listopadu) připlatila necelých šest procent, za plyn to pak bylo téměř 26 procent. V Rakousku ve stejném období vzrostly ceny elektřiny pro domácnosti o 10,2 a plynu o 20,4 procenta, jak uvedla Rakouská energetická agentura.

Podle Statistického úřadu Slovenské republiky ceny energií pro domácnosti za celý rok 2021 zlevnily. Plyn vykázal cenový pokles téměř o 10 procent, u elektřiny došlo ke snížení ceny o 4,3 procenta. Právě zlevnění energií tak podle slovenských statistiků tlumily celkové výdaje na bydlení, které loni vzrostly jen o 1,3 procenta.

Velmi zajímavý je pak vývoj cen energií v České republice. V první polovině roku 2021 došlo ke zlevnění elektřiny o 2,1, plyn pro domácnosti zdražil jen o 0,7 procenta. Podle Českého statistického úřadu se cenový pokles těchto komodit v dalších měsících zrychlil, a to na zářijových 2,3 (elektřina) a 4,7 (plyn) procenta. V říjnu pak sice ceny elektřiny i zemního plynu meziročně stouply o 3,1 a 2,6 procenta, v listopadu a prosinci ovšem naopak zlevňování elektrické energie i zemního plynu zrychlilo – v případě elektřiny činil meziroční pokles ceny pro domácnosti 15 procent, u plynu necelých osm procent. Jde však o dočasný efekt, neboť v listopadu a prosinci se projevilo dočasné prominutí daně z přidané hodnoty.

V roce 2022 se tak dá očekávat, že ceny energií pro unijní domácnosti budou stále stoupat a je pravděpodobné, že jejich zdražování zrychlí především v zemích, kde došlo k prominutí nebo snížení daně z přidané hodnoty. Podle aktuální analýzy americké banky Bank of America průměrná evropská domácnost v tomto roce za energie zaplatí o 54 procent více než před dvěma lety. Tedy před propuknutím pandemie koronaviru.

Zdroj informací

Jozo Perić, hlavní analytik společnosti Panda Capital s.r.o.

Datum

7. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2326 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál