Bohumil Trampota: Praha vítězem, Amerika ještě v plusu a Evropa stlačená v červeném

Bohumil Trampota: Praha vítězem, Amerika ještě v plusu a Evropa stlačená v červeném

Tento týden všichni čekali na měnová zasedání centrálních bank. ECB sazby neměnila, ale doprovodný komentář byl jestřábího charakteru. Bank of England podle očekávání zvýšila sazby o 25bb, o jeden hlas ale neprošlo zvýšení o 50bb. Naše ČNB také nepřekvapila a podle očekávání zvýšila sazby o 75bb na 4,5 %. To bylo podle očekávání analytiků, ale zdá se, že trh již zacenil vyšší 100bb růst.

Mezi další významná makrodata patřila vyšší inflace v Eurozóně. Ta dosáhla 5,1 %, když se čekalo pouze 4,4 %. I v reakci na toto číslo zazněl jestřábí komentář z ECB.

A posledním významných údajem byla americká data z trhu práce, která pozitivně překvapila. Mimo zemědělství bylo vytvořeno téměř 2,5krát více pracovních míst než předchozí měsíc, což vysoce překonalo tržní očekávání.

Za zmínku stojí ještě kvartální výsledky velkých společností. Neuspokojivé výsledky Facebooku strhly trhy ve čtvrtek do mínusu. Ale ostatní technologické společnosti jako Google, Amazon či Alphabet investory potěšily.

Americký trh

Hlavní index S&P500 posiluje druhý týden v řadě.

Kromě popsaného makra, reportovaly výsledky Alphabet, Amazon, Google nebo Facebook.

Od pondělí do čtvrtka si index připsal +1,03 % (4 477,44 b.). Dnes trh otevírá asi 0,3 % silnější, ale brzké zisky zase rychle odevzdal a obchoduje se u nuly. Za celý týden by zhodnocení, díky úvodu týdne, to mohlo být asi +1 %.

Evropské akciové trhy

První tři dny v týdnu evropské akcie slušně rostly. Poté nastal obrat. Jednak to zřejmě bylo nervozitou před zasedáním ECB. Dále pak doprovodným více jestřábím komentářem.

Dnes ztrácel Index STOXX Europe 600 až 1,7 %, ale nyní, krátce před koncem obchodování je slabší o 1,27 % (462,70 b.).. I celá týdenní seance bude v červeném. Za celý týden by to bude asi -0,6 %. Nelichotivá bilance čtyřech týdenních poklesů v řadě se tak rozšíří o další a bilance se tak zaokrouhlí na pěti týdenních poklesech v řadě. Od začátku je vlastně každý týden na evropských akciích pokles.

Pražská burza

Pátek

Hlavní index PX uzavřel mírně silnější o 0,30 % (1 442,72 b.).

Index tlačil vzhůru ČEZ. Ten s největší pravděpodobností reagoval na oznámený růst pozice významného akcionáře nad 1 %, což je samozřejmě pozitivní, a cena dnes vyskočila o +2,09 % (830 CZK). Slušný výkon jsme zaznamenali také u Avastu (+1,62 %, 178,45 CZK). A za zmínku též stojí Moneta (+0,11 %. 94,40 CZK), která dnes reportovala lepší kvartální výsledky, překonání cílů a lepší projekce (viz níže).

Pouze tři tituly dnes oslabily. Byly to velké banky, které zabránily indexu PX ve větším zhodnocení. Komerční banka ztratila 1,61 % (975,50 CZK) a Erste Group poklesla o 0,72 % na 1 039 CZK. Poklesla ještě Česká zbrojovka (-0,38 %, 522 CZK).

Týdenní výkon

Pražská burza na tom byla ve srovnání s ostatními docela dobře. Za celý týden si index PX připsal solidních +2,27 % (1 442,72 b.).

Avast (-0,31 %, 178,45 CZK) a operátor O2 CR (-0,19 %, CZK) jsou jediné dva tituly, které za celý týden oslabily, a to beze zpráv.

ČEZ se tento týden stal nejlepší akcií se ziskem +3,43 % (830 CZK). Slušný růst jsme viděli zejména na konci týdne (viz výše). V těsném závěsu za ním byly banky: Komerční banka +3,39 % (975,50 CZK), Erste +2,97 % (1 039 CZK) a také Moneta +2,11 % (94,40 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

V pátek představila své výsledky za poslední kvartál minulého roku Moneta Money Bank. Výsledky byly lepší než se čekalo. Moneta překonala své celoroční cíle a navíc zvýšila projekce na další roky. 

Co se dá čekat příští týden?

Na domácím trhu bude své výsledky za 4Q21 / FY 2021 reportovat Komerční banka.

Dění na akciových trzích bude ovlivňovat probíhající výsledková sezóna, situace kolem Ukrajiny a koronavirus.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

4. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.079 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál