Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Překonání celoročních cílů, lepší výhled

Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Překonání celoročních cílů, lepší výhled

Moneta Money Bank dnes ráno oznámila výsledky za čtvrté čtvrtletí minulého roku, které jsou nad tržním konsensem i naším odhadem.V meziročním srovnání jsou oznámená čísla nad loňskými výsledky. Je to zejména kvůli lepším výnosům, nižším nákladům na riziko a přísné nákladové disciplíně. Celoroční výsledky překonaly původní cíle. Moneta navíc zvýšila očekávání na další roky.

Monetě vzrostlo úvěrové portfolio na 255,7 mld. CZK (12,8 % y/y). Hlavním důvodem je růst retailových úvěrů o 15,7 % y/y na 174,8 mld. CZK. Slušný růst vykázaly také hypoteční úvěry (25,6 % y/y na 122,6 mld. CZK). Čistý úrokový výnos je v meziročním srovnání lepší o 9,7 % a dosáhl 2,3 mld. CZK. Čistá úroková marže je 2,8 % a je o desetinku procentního bodu lepší na kvartální i meziroční bázi. Podstatně lepší v meziročním srovnání jsou i výnosy z poplatků a provizí (21,0 % y/y na 583 mil. CZK). Celkové provozní výnosy reportovala Moneta na úrovni 3,0 mld. CZK (9,4 % y/y). Vzhledem k přísné kontrole nákladů poklesla tato položka o 2,4 % y/y na -1,4 mld. CZK.

V meziročním srovnání jsou v Q4 21 také podstatně nižší opravné položky k nespláceným úvěrům. Moneta reportovala -242 mil. CZK, což nižší než -475 mil. CZK zaúčtovaných v Q4 20. To je díky vyšší platební morálce a také lepší makroekonomické prognóze. Čistý zisk dosáhl 1,1 mld. CZK (58,7 % y/y), což je podstatný nárůst z 0,68 mld. CZK za stejné období předchozího roku.

Nadbytečný kapitál činil 8,1 mld. CZK. To odpovídá 15,9 CZK na jednu akcii. Vedení Monety navrhuje akcionářům výplatu dividendy ve výši 7 CZK na akcii (hrubý výnos 7,4 %). To bylo již oznámeno a není to pro trh překvapení.

Za celý rok 2021 Moneta překonala své cíle. Celkové výnosy jsou 11,2 mld. CZK a čistý zisk 4,0 mld. CZK proti původním 11,0 mld. CZK a 3,6 mld. CZK. Je to zejména nižšími náklady na riziko.

Zároveň Moneta aktualizovala/zvýšila výhled na další roky. Letos by měla reportoval čistý zisk 4,4 mld. CZK nad původně očekávanými 3,8 mld. CZK. Je to dáno růstem úrokových sazeb a zejména poklesem nákladů na riziko.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

4. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1102 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál