Michal Brožka: Úrokové sazby opět na vzestupu

Michal Brožka: Úrokové sazby opět na vzestupu

Česká národní banka zvýší hlavní úrokovou sazbu o 75 bb, rizikem je růst o 100 bp. Evropská centrální banka dnes setrvá ve stávajících měnověpolitických kolejích, ale jistě bude slovně reflektovat oproti odhadům vyšší inflaci za leden a zmíní i rizika plynoucí z konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Bank of England zvedne klíčovou úrokovou sazbu o 25 bb. ISM index aktivity ve službách vykáže pokles, avšak zůstane v teritoriu solidní expanze.

 

ČNB a BoE zvýší úrokové sazby

Dnešním obchodováním na finančních trzích budou hýbat především centrální banky. Evropská centrální banka sice úrokové sazby nezmění a bude se držet strategie přijaté v prosinci, ve které postupně směřuje k ukončování nákupu aktiv. Současně můžeme očekávat verbální reakci na rizika stran konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou a také na poslední vývoj inflace, která na začátku roku byla citelně nad odhady. I tak bude ECB obhajovat příběh o přechodném vzepjetí inflace. Od Britské centrální banky čekáme společně s mediánem odhadů analytiků zvýšení hlavní úrokové sazby o 25 bb na 0,5 %. Asijské akciové trhy a akciové futures v USA a Evropě dnes klesají, a to zejména technologické tituly.

Z pohledu české koruny bude klíčové zasedání ČNB. Od té očekáváme zvýšení 2T reposazby o 75 bb na 4,50 %. Finančním trhem je tento krok více než započítán, když spekulace jsou nakloněny spíše ve prospěch zvýšení o 100 bb. Další zvýšení k 5 % podle nás nastane v dalších měsících s tím, jak inflace vystoupá k 10 % a z ekonomiky budou přicházet data potvrzující další hospodářský růst. Více o ČNB a dalších datech, která budou zveřejněna v průběhu února.

Z hlediska makroekonomických dat bude dnes nejsledovanější zveřejnění ISM indexu z nevýrobního sektoru za začátku roku. Od služeb v USA se vlivem epidemie na začátku roku čeká oslabení tempa růstu. Včera zveřejněný report ADP za leden ukázal pokles zaměstnanosti právě v terciálním sektoru což indikuje riziko slabšího ISM indexu a také dat z trhu práce, která mají být zveřejněna v pátek. Nicméně data z trhu práce bývají notoricky proměnlivá, takže na flintu do žita čas ještě rozhodně nepřišel. Doposud zveřejněná data z počátku roku vyznívala spíše pozitivně.

Ceny v eurozóně v lednu překvapily vyšším růstem

Americký ADP report mapující počet volných pracovních míst v soukromém sektoru vykázal pokles o 301 tisíc, zatímco se čekal růst o 184. Akciový trh se tím nenechal rozhodit a v USA opět mírně vzrostl, v Evropě spíše stagnoval.

Překvapením byly včera především údaje o inflaci v eurozóně za leden. Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,3 %, když se čekal jejich pokles o 0,4 %. Meziroční míra inflace se zvýšila na 5,1 % z předchozího tempa 5,0 %, když se čekalo 4,4 %. Překvapení jde na vrub především zdražení energií, nicméně oproti očekávání byla výše i jádrová inflace, která dosáhla 2,3 % y/y. Vyšší údaje oproti odhadům také nejsou bleskem z čistého nebe s ohledem na již dříve zveřejněné národní statistiky, které rovněž překvapily vyšším cenovým růstem. Dluhopisové výnosy v Německu dnes opět vzrostly. Výnos desetiletého vládního německého dluhopisu již v pondělí vzrostl do kladných hodnot a včera dosáhl 0,05 %.

Česká koruna proti euru posílila k 24,19 CZK/EUR. Americký dolar naopak lehce slábl na 1,130 USD/EUR.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

3. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.8413 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál