Michal Brožka: Aktivita výrobců v ČR roste

Michal Brožka: Aktivita výrobců v ČR roste

Index nákupních manažerů v lednu oproti prosinci klesl o desetinku na 59,0. Po zlepšení v předchozích dvou měsících, které bylo silnější než se čekalo, jsme společně s trhem odhadovali další zvýšení nad 60 bodů. Takže se jedná o mírné zklamání. Úroveň indexu je tak shodná s indexem PMI za celou eurozónu, ale lehce pod německým protějškem.

Úroveň indexu nad 50 body indikuje zvyšování aktivity výrobců. Ten podle zprávy PMI podpořila prudší expanze objemu výroby a nových zakázek, která byla nejrychlejší za pět měsíců. Zvyšovala se dále zaměstnanost, která pomohla ke zmírnění rozpracovanosti produkce. Zpráva stále uvádí výrazné problémy v subdodávkách, které tlačí na růst cen, ovšem hovoří současně o zmírnění tlaku na zásobovací řetězce. Subindex produkce se oproti prosinci výrazně zvýšil na 57,3 bodu z předchozích 55,8 b. Zvýšení produkce bylo nejvyšší od srpna minulého roku. Tempo růstu nových zakázek také vzrostlo díky silné poptávce druhý měsíc v řadě, a to na nejvyšší úroveň za pět měsíců.

V souhrnu tak vývoj indexu nákupních manažerů indikuje pokračování expanze výroby i na začátku letošního roku. Pro vývoj v dalších měsících zůstává klíčový vývoj v subdodávkách. Pro českou korunu, která počítá se zvýšením úrokových sazeb ČNB příští týden na 4,50 % je to neutrální údaj.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

1. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1559 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál