Jaromír Gec: Poslední data z ekonomiky před čtvrtečním zasedáním ČNB

Jaromír Gec: Poslední data z ekonomiky před čtvrtečním zasedáním ČNB

Dnes bude zveřejněn první odhad růstu tuzemského HDP v Q4 21. Česká ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku podle našeho odhadu pokračovala v solidní dynamice, a to navzdory další pandemické vlně a přetrvávajícím problémům na nabídkové straně. Pozvolný ústup problémů v dodavatelských řetězcích by dnes mohl naznačit tuzemský průmyslový PMI za leden. Americký ISM index ze zpracovatelského průmyslu by pak měl potvrdit svižný růst ekonomiky USA na začátku letošního roku.

Česká ekonomika zřejmě pokračovala v solidním růstu

Česká data dnes ukážou, jak se ekonomika vypořádala s nepříznivými okolnostmi. Tuzemský HDP v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl podle našeho odhadu mezičtvrtletně o 1,2 %. V podmínkách zhoršené pandemické situace a přetrvávajících problémů s dodávkami průmyslových vstupů by šlo o poměrně dobrý výsledek. K tomu by měl přispět solidní růst spotřeby domácností podpořený adaptací na pandemické prostředí, která pomáhala zmírňovat bezprostřední ekonomické dopady. Konec loňského roku již také přinesl náznaky lépe fungujících dodavatelských řetězců. Průmyslová produkce tak v listopadu zaznamenala významné oživení, které by mělo pokračovat i v dalších měsících.

Spolu s tím k mezičtvrtletnímu růstu HDP ve čtvrtém čtvrtletí pravděpodobně pozitivně přispěl jak čistý export, tak i fixní investice. Vyskladňování dosud nedokončených výrobků by naopak mělo vést k zápornému příspěvku změny stavu zásob. Pozvolný ústup problémů v dodavatelských řetězcích by dnes mohl naznačit i lednový průmyslový PMI, u kterého očekáváme jeho zvýšení na 60,6 bodu. Dnešní data bude kromě finančního trhu bedlivě sledovat i ČNB, která zasedá již tento čtvrtek, kdy zároveň představí svou novou prognózu. My na čtvrtečním zasedání očekáváme zvýšení základní úrokové sazby ČNB o dalších 75 bb na 4,5 %.

Ze zámoří se dočkáme lednového ISM indexu ze zpracovatelského průmyslu. Očekáváme sice, že mírně poklesl, stále by však měl indikovat silný růst ekonomické aktivity. Vysoká by měla zůstat jak produkce, tak zakázky, a to při rostoucích zásobách. Z velmi vysokých hodnot naopak podle našich odhadů poklesla složka hodnotící dodavatele vstupů, která zažila skokový nárůst již v průběhu druhé poloviny loňského roku. V důsledku dobré kondice americké ekonomiky v posledních dnech začínají růst sázky trhu na rychlejší utahování měnové politiky Fedem. Aktuálně tak trh v průměru očekává nárůst sazeb v horizontu jednoho roku již o 125 bb.

Zvýšená inflace v eurozóně přetrvává

Lednová inflace pravděpodobně zkomplikuje komunikaci ECB. Včera zveřejněné předběžné údaje o lednovém růstu harmonizovaných spotřebitelských cen v Německu i Španělsku v obou případech znatelně překonaly tržní odhady. V případě Německa byla meziroční inflace oproti tržnímu konsenzu vyšší o 0,8 pb, když zpomalila pouze na 5,1 % z prosincových 5,7 %. Pokud by podobný obrázek přinesla i data z dalších zemí eurozóny, která budou zveřejněna v následujících dnech, jednalo by se o varovný signál i pro ECB. Ta přitom zasedá již tento čtvrtek a dosud volila spíše opatrnější přístup s akcentem na dočasnost inflačních tlaků. Ve světle nových dat tak bude zajímavé sledovat, zda kromě očekávaného potvrzení omezování nákupu aktiv od března letošního roku připustí i určité riziko déletrvajícího zvýšeného růstu cen.

Ekonomický růst eurozóny ve Q4 21 podle očekávání výrazně zpomalil. Za snížením tempa mezičtvrtletní dynamiky HDP na 0,3 % z 2,3 % v předchozím čtvrtletí stála mimo jiné zhoršená pandemická situace v souvislosti s masivním šířením varianty delta a v samotném závěru roku i obavami z nástupu varianty omikron. Negativní efekt ale zřejmě měly i rostoucí ceny energií a přetrvávající problémy v průmyslových dodavatelských řetězcích.

Akciové trhy v Evropě po opatrném začátku v průběhu nakonec uzavřely v černých číslech a ještě výrazněji se dařilo americkým akciovým indexům. Dolar přitom k euru mírně oslabil, a to pravděpodobně v návaznosti na překvapivě perzistentní inflací v Německu. Ze středoevropských měn se dařilo koruně, která posílila až na 24,31 CZK/EUR. To zřejmě souviselo s nadcházejícím zasedáním ČNB tento čtvrtek. Pohledem krátkých sazeb totiž včera trh pokračoval v zaceňování zvýšení dvoutýdenní repo sazby na čtvrtečním zasedání o dalších 75 bb na 4,5 %, což odpovídá i našemu aktuálnímu odhadu. K ještě výraznějšímu zisku k euru se v závěru včerejšího obchodování nadechl maďarský forint.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1492 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál