Jaromír Gec: Deficit státního rozpočtu letos zřejmě zamíří znatelně pod 300 mld. Kč

Jaromír Gec: Deficit státního rozpočtu letos zřejmě zamíří znatelně pod 300 mld. Kč

Podle dnes zveřejněných údajů Ministerstva financí stát letos v lednu hospodařil s přebytkem ve výši 3,9 mld. Kč. Oproti loňskému prvnímu měsíci jde o zlepšení o 35,4 mld. Kč. To je výsledkem jednak určitého omezení výdajů v důsledku aktuálního rozpočtového provizoria a v menší míře i vyšších daňových příjmů vlivem pokračujícího růstu ekonomiky. Na meziročním snížení výdajů o 30 mld. Kč se podílel především menší vynaložený objem prostředků na platy pedagogických a nepedagogických pracovníků na základních a středních školách. Na rozdíl od ledna minulého roku, kdy byla vyplacena šestina objemu plánovaného pro regionální školství a čtvrtina prostředků určených pro soukromé školství, směřovala obcím a krajům na tento účel letos v lednu v důsledku rozpočtového provizoria jen dvanáctina požadovaných prostředků.

Naopak meziročně narostl vyplacený objem sociálních dávek, a to zejména vlivem valorizace starobních důchodů. Na příjmové straně mělo největší vliv na meziroční nárůst celkových příjmů zvýšení inkasa daně z přidané hodnoty, což odráželo především zlepšenou makroekonomickou situaci spojenou s robustní poptávkou a spotřebou domácností na přelomu roku. Vliv však mohla mít i výrazná inflace, která sama o sobě zvyšuje nominální výdaje domácností.

Oproti našemu prvotnímu odhadu letošního deficitu na úrovni 300 mld. Kč nové informace jasně indikují, že se materializuje riziko výraznější fiskální konsolidace. Letošní státní rozpočet tak má zřejmě nakročeno ke znatelně nižšímu deficitu. V posledních dnech vláda ústy ministra financí potvrdila odhodlání dodržet slib o úsporách na výdajové straně ve výši 80 mld. Kč již v letošním roce. K menšímu deficitu pak povedou i vyšší příjmy v důsledku zlepšené makroekonomické situace a zvýšené inflace. Celkově by podle informací ministerstva měly příjmy oproti návrhu rozpočtu z pera minulé vlády narůst i po odečtení dodatečných výdajů spojených s vyšší inflací (např. mimořádná valorizace důchodů) o dalších přibližně 30 mld. Nová vláda tak ve výsledku aktuálně pracuje na návrhu rozpočtu s deficitem ve výši zhruba 270-280 mld. Kč.

My přitom vidíme riziko ještě menšího schodku, jelikož dnes zveřejněný první odhad růstu tuzemské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí 2021 (meziročně + 3,6 %) znatelně (o 1,1 pb) překonal nedávno vydanou prognózu Ministerstva financí, na základě které je současný rozpočet sestavován.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

1. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 0.9702 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál