Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Růst úrokových sazeb, nižší náklady na riziko, překonání celoročních cílů

Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Růst úrokových sazeb, nižší náklady na riziko, překonání celoročních cílů

Očekávané výsledky hospodaření: V našich projekcích odhadujeme, že výsledky za Q4 21 budou lepší v meziročním srovnání. Čekáme, že banka předvede standardní nákladovou disciplínu, dále budou nižší náklady na riziko a nezanedbatelný je prudký růst úrokových sazeb, ze kterého Moneta jasně profituje. Moneta překoná své celoroční cíle. Dále se budeme zajímat o výhled na tento rok a samozřejmě o další kroky ve schválené fúzi se skupinou Air Bank (vydání nových akcií, případná povinná nabídka od PPF).

Čistý úrokový výnos je stěžejní položka celkových tržeb. Podle naších odhadů by měl v meziročním srovnání vzrůst o +8,4 % na 2,3 mld. CZK. Meziročnímu zvýšení celkových výnosů pomohl růst úvěrového portfolia a také rychlé zvyšování sazebČeskou národní bankou, která ve Q4 21 zvedla základní úrokovou sazbu z 0,75 % na 3,75 %, tedy o nevídaných 300 bb. Předpokládáme, že Moneta pokračovala v prodeji nesplácených úvěrů a vylepšila tím celkové příjmy. Očekáváme, že Moneta představí pokles provozních nákladů na 1,4 mld. CZK(-1,3 % y/y), které byly loni navýšeny akvizicí Wüstenrotu.Opravné položky k nespláceným úvěrům budou pozitivně ovlivněny výkonem portfolia, lepší platební morálkou a lepší makroekonomickou situací. Podle našich odhadů klesnou náklady na riziko na ‑278 mil. CZK ze -475 mil. CZKzaúčtovaných Q4 20. To je další skutečnost, proč čistý zisk vzroste o 41,6 % y/y na 970 mil. CZK.

Moneta překoná své celoroční cíle. Reportovaná čísla za 9M21 a naše odhady Q4 21 ukazují, že Moneta dosáhla celoročních výnosů 11,1 mld. CZK, provozních nákladů 5,55 mld. CZK, čistého zisku 3,87 mld. CZK a náklady na riziko klesnou na 30 bb. Pro srovnání celoroční cíle Monety jsou výnosy 11 mld. CZK, provozní náklady 5,5 mld. CZK, čistý zisk 3,6 mld. CZK a náklady na riziko v rozmezí 30 až 40 bb.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

28. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3847 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál