Jana Steckerová: Maďarská centrální banka utáhla měnové podmínky

Jana Steckerová: Maďarská centrální banka utáhla měnové podmínky

Pro Lidové noviny dnes poskytl rozhovor člen bankovní rady Oldřich Dědek. Ten zopakoval, že je proti zvyšování úrokových sazeb. Současná inflace je podle něho důsledkem extrémního růstu cen výrobních vstupů, s čímž ale měnová politika nic neudělá. Na únorovém zasedání se tak bude držet svého dosavadního přístupu a ruku pro vyšší sazby nezvedne. S tím ale finanční trhy počítají, a tak na vystoupení Oldřicha Dědka koruna nijak nereagovala. V průběhu dne se pohybovala převážně v pásmu 24,40-24,60 CZK/EUR. Svými vyjádřeními finanční trhy nešokoval ani další člen bankovní rady Tomáš Nidetzský. Ten prohlásil, že centrální bankéři na nadcházejícím zasedání pravděpodobně zvednou klíčovou úrokovou sazbu o dalších minimálně 50 bb, přičemž její vrchol očekává na jaře letošního roku na úrovni kolem 5 %. To je i v souladu s naším očekáváním, kdy v únoru očekáváme 75bodové zvýšení sazeb, v březnu a květnu pak 25bodové.

Maďarský forint dnes očekával další utažení domácích měnových podmínek, což tamní centrální banka splnila. Klíčovou 3M depozitní sazbu zvýšila dokonce o 50 bb, když trh počítal jen s 30 bb. Forint tak v průběhu dne zpevnil o 0,5 % a dostal se až na hladinu 359 HUF/EUR. Ve zpřísňování měnové politiky bude podle našeho názoru maďarská centrální banka pokračovat, a to až do poloviny letošního roku, kdyby se 3M depozitní sazba měla dostat až na úroveň 3,75 %. Zde poté očekáváme po zbytek letošního roku její stabilitu.

Německý IFO index předčil očekávání, když v hodnocení výhledu do budoucna dosáhl 95,2 bodů. Němečtí průmyslníci totiž věří, že problémy se subdodávkami již začínají slábnout. Ani německý optimismus ale euru na silnější úrovně nepomohl. Naopak v průběhu dne společná evropská měna ztratila další 0,5 % a posunula se na 1,127 USD/EUR. Na slabší úrovně jí tlačí očekávání zítřejšího zasedání americké centrální banky.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2255 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál