Michal Brožka: Roste důvěra průmyslníků a stavařů

Michal Brožka: Roste důvěra průmyslníků a stavařů

Podle měření ČSÚ se v lednu zvýšila souhrnná důvěra v tuzemskou ekonomiku. Ke zlepšení došlo jak na straně spotřebitelů, tak u podnikatelů.

Podnikatelská důvěra se výrazně zlepšila především ve stavebnictví a v průmyslu. Statistický úřad uvedl, že podnikatelé v těchto odvětvích očekávají v příštích měsících růst tempa výrobní i stavební činnosti, přestože jsou stále významně limitováni nedostatkem materiálu. V případě obchodu došlo k mírnému zhoršení, ovšem z vysokých úrovní. Ve službách se důvěra mírně zlepšila. Celkově je vývoj podnikatelské důvěry, která dosahuje ve všech svých složkách na předpandemickou úroveň, především příslibem expanze průmyslu a stavebnictví na začátku roku.

V případě spotřebitelské důvěry došlo sice rovněž ke zlepšení, ale opravdu malému, přičemž její úroveň je stále relativně nízko. Negativně na ni působí zejména obavy z inflace a z části pravděpodobně i obavy z pandemie. Na začátku letošního roku bychom tak mohli pozorovat reálný pokles spotřeby domácností.

V souhrnu poskytuje vývoj indikátorů důvěry za leden pozitivní informaci o vývoji ekonomiky především s ohledem na zlepšení v průmyslu a stavebnictví. Údaje tak nenarušují perspektivu dalšího výrazného zvyšování úrokových sazeb ČNB na zasedání příští týden.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

24. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2643 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál