Bohumil Trampota: 3. lednový týden mnoho radosti nepřinesl, indexy klesly v Evropě i USA

Bohumil Trampota: 3. lednový týden mnoho radosti nepřinesl, indexy klesly v Evropě i USA

Kalendář zveřejňování makrodat byl tento týden docela chudý. Za zmínku snad stojí jen ceny průmyslových výrobců v Německu, které dopadly doslova katastrofálně, nebo německý ZEW index, který naopak očekávání předčil. Za mořem to bylo podobné. Výhled podnikatelů v oblasti Philadelphie dopadl docela dobře, zatímco v New Yorku zklamal. Celkově byla tento týden makrodata smíšená.

Důležitější pro akciové trhy byl růst výnosů státních dluhopisů v USA a očekávání rostoucích sazeb. Pro akcie je to samozřejmě negativní. Dalším důvodem výplachu byly ne moc přesvědčivé výsledky velkých bank a některých velkých společností.

A do třetice je to tenze mezi Ruskem a Ukrajinou. Akciovým trhům to samozřejmě nepřidá, ba právě naopak. A nechci ani domyslet, co by se stalo, kdyby se situace nějak vyhrotila.

Americký trh

V pondělí byl v USA státní svátek. Další tři dny (Út – Čt) index S&P500 vytrvale klesal. Přitom šablona byla vždy stejná. Index otevřel výše a pak zpravidla ke konci obchodování se obchodování doslova zalomilo. Do čtvrtka ztratil S&P500 3,86 % (4 482,73 b.). A veseleji to nevypadá ani dnes (pátek). Index otevírá slabší o asi 3 desetiny. Ztráta se rychle dostala přes procento. Volatilita je ale vysoká a netroufneme si odhadnout jak to nakonec skončí. Zatím to vypadá, že S&P500 ztratí tento týden kolem -4,3 %.

Evropské akciové trhy

V Evropě (Index STOXX Europe 600) to bylo jen o něco málo lepší. A to zejména proto, že v okamžiku, kdy u S&P500 začala perioda klesání (většinou v druhé polovině obchodování), bylo v Evropě už zavřeno. Index většinu obchodních seancí rostl, ale páteční výkon ho srazil do záporu. Dnes krátce před koncem obchodování odepisuje přes 2 % (472,35 b.). Za celý týden bude pokles asi 1,6 %.

Pražská burza

Pátek

Tak jako jinde v Evropě pražská burza měřená indexem PX klesla. Ale podstatně méně. Okolní parkety ztrácí i přes 2,5 %. Index PX odepsal 0,56 % (1 418,01 b.). Slabé zisky dnes zaúčtovala pouze Moneta (+0,33 %, 92,50 CZK) a O2 CR (+0,19 %, 269 CZK). Ostatní společnosti obchodující se na pražském parketu zaostaly. Erste (-1,57 %, 1 033,50 CZK), Philip Morris ČR (-0,83 %, 16 640 CZK) a pojišťovna VIG (-0,79 %, 625,50 CZK) klesly nejvíce.

Týdenní výkon

Index PX za tento týden ztratil 1,83 % (1 418,01 b.). Jedná se o první týdenní ztrátu po předchozích čtyřech rostoucích týdnech v řadě. Ještě v pondělí a v úterý se burza držela v plusu. Nicméně od středy začal pokles. Pohled na výkony jednotlivých společností za celý týden není úplně nejlepší. Jasně vyčnívá výkon České zbrojovky, která vyskočila o +5,16 % (530 CZK) s viditelným nárůstem likvidity. Neskromně se můžeme domnívat, že to je možná reakce i na naši novou analýzu a novou cílovou cenu (viz níže). Beze zpráv posílily ještě akcie Philip Morris ČR (+0,85 %, 16 640 CZK) a O2 CR (+0,37 %, 369 CZK). Většina titulů klesla. Velké banky tlačily burzu dolů nejvíce. Erste Group ztratila 3,77 % (1 033,50 CZK) a Komerční banka 3,05 % (955 CZK). Nedařilo se ani pojišťovně VIG (-2,34 %, 625,50 CZK). Zbývající akcie odepsaly asi procento.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Tento týden k žádným podstatným kurzotvorným zprávám na pražské burze nedošlo.

Vydali jsme novou analýzu společnosti Česká zbrojovka. Nová cílová cena vzrostla na 645 CZK a doporučení Koupit zůstává beze změny.

Co se dá čekat příští týden?

Bude to zasedání americké centrální banky Fedu, kdy guvernéři rozhodnou o nastavení sazeb. Změna se zatím nečeká, ale začnou trh připravovat na růst.

Výsledková sezóna je v plném proudu, takže hospodaření v posledním kvartále minulého roku respektive za celý rok 2021 bude pro akcie dalším možným spouštěčem.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

21. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1763 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál