Martin Gürtler: Důvěra v další vývoj ekonomik vlivem omikronu klesá

Martin Gürtler: Důvěra v další vývoj ekonomik vlivem omikronu klesá

Důvěra v další vývoj ekonomik v posledních měsících klesá jak u spotřebitelů, tak podnikatelů. Vliv na to má šíření mutace omikron a rychle rostoucí ceny. Dnešní ZEW index z Německa by měl ukázat na další zhoršení výhledu pro následujícího půl roku. Jeho hodnocení za letošní leden by se mělo pohybovat na úrovni jara 2020. Ze stejných důvodů by mělo dojít k poklesu důvěry i v případě amerického průmyslu.

 

 

Německý ZEW index na úrovni jara 2020

Vlivem rychlého šíření varianty omikron a s tím spojených striktních omezení by německý ZEW index měl zaznamenat další pokles. Podle našeho odhadu se složka hodnotící očekávání analytiků pro následujícího půl roku v lednu snížila z 29,9 na 28,8 bodu. Nacházela by se tak na úrovni jara 2020. Částečné zlepšení by však na druhou stranu mohlo zaznamenat hodnocení současné situace, ke kterému by mělo přispět zmírnění problémů s dodávkami vstupů v průmyslu. V důsledku pravděpodobně slabého závěru loňského roku z hlediska výkonu německé ekonomiky je zde však riziko horšího výsledku. V USA bude zveřejněn lednový index důvěry v průmyslu od newyorského Fedu. I zde se vlivem omikronu očekává pokles z 31,9 na 25,0 bodů. Na nižší důvěru jak v Německu, tak také v USA působí rovněž výrazná inflace.

Čínská ekonomika vloni vzrostla o 8,1 %

Výkon čínské ekonomiky ke konci loňského roku pozitivně překvapil, její další vývoj je však nadále spojen s riziky spíše pozvolnějšího růstu. Tamní HDP vzrostl mezičtvrtletně o 1,6 %, zatímco analytici očekávali v průměru 1,2 %. Směrem vzhůru byl navíc revidován údaj za třetí čtvrtletí, a to z mezičtvrtletního růstu o 0,2 % na 0,7 %. V meziročním vyjádření však vlivem vyšší srovnávací základny čínská ekonomika zpomalila z 4,9 % na 4,0 %. Za celý loňský rok pak zaznamenala nárůst o 8,1 % poté, co v roce 2020 v důsledku koronavirové pandemie její růstové tempo kleslo pouze na 2,2 %.

Pozitivně překvapil také vývoj v oblasti tamního výrobního sektoru. Růst průmyslové produkce totiž v prosinci zrychlil z 3,8 % na 4,3 %, když se čekalo nepatrné zpomalení na 3,7 %. Jedná se tak pravděpodobně o další indikaci toho, že ke konci roku 2021 již došlo k částečnému zmírnění problémů v dodavatelských řetězcích. Za očekáváním na druhou stranu v prosinci výrazně zaostal vývoj maloobchodních tržeb. Jejich meziroční růst zpomalil z 3,9 % na 1,7 %, když se čekal více než dvojnásobek. Slabost domácí poptávky je spojena především s nulovou tolerancí čínské vlády vůči výskytu onemocnění covid, což s sebou velmi často přináší silná restriktivní omezení.

Negativně na výkon čínské ekonomiky působila také slabost tamního realitního sektoru, která je důsledkem jeho přetrvávajících finančních problémů. V letošním roce očekáváme růst čínské ekonomiky o 4,8 %, rizikem ve směru nižšího růstu je však šíření varianty omikron. Její výkon by ale na druhou stranu měl být podpořen uvolněnou měnovou a fiskální politikou. To potvrzuje i snížení úrokových sazeb čínskou centrální bankou, ke kterému došlo krátce před zveřejněním dat HDP.

Růst cen průmyslových výrobců v tuzemsku nečekaně zvolnil. V meziročním vyjádření v prosinci dosáhl 13,2 % po předchozích 13,5 %. Analytici přitom čekali další nárůst na 13,9 %. Meziměsíčně výrobní ceny dokonce o jednu desetinu klesly, což z velké části souviselo s poklesem ceny surové ropy. Ta se po většinu listopadu obchodovala nad 80 USD za barel, zatímco v prosinci oscilovala kolem 75 USD (její pokles byl však pouze dočasný, když se aktuálně její cena nachází nad 85 USD). Klesly však i ceny v odvětví dopravních prostředků (meziměsíčně o 0,4 %) a v odvětví počítačů, elektronických a optických přístrojů (o 0,2 %). I zde již může jít o indikaci lépe fungujících dodavatelských řetězců. Výrazný meziměsíční nárůst na druhou stranu zaznamenaly ceny zemědělských výrobců, které se oproti listopadu zvýšily v průměru o 3,7 %. Vyšší dynamika cen v zemědělském sektoru je zároveň rizikem vyšších spotřebitelských cen potravin v letošním roce. 

Koruna částečně korigovala páteční oslabení. V průběhu včerejška posílila vůči euru o přibližně 0,2 % a obchodovala se poblíž 24,45 CZK/EUR. Posílení v obdobném rozsahu zaznamenal také polský zlotý a maďarský forint. Euro během dopoledne oproti americkému dolaru nepatrně posilovalo. Odpoledne však došlo ke korekci a evropskou seanci uzavírá poblíž pátečních hodnot. Akciové trhy se v průběhu evropského obchodování nacházely v zelených číslech.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

18. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.202 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál