Jana Steckerová: Koruna lehce posiluje

Jana Steckerová: Koruna lehce posiluje

Kurz koruny se dnes pohyboval převážně v úzkém pásmu 24,40-24,45 CZK/EUR. Žádná zajímavější data zveřejněna nebyla a na rozhovor guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka pro Denník N, koruna nereagovala. V něm Jiří Rusnok zopakoval, že úrokové sazby porostou přes čtyři procenta, nicméně podle jeho očekávání nepřesáhnou procent pět. Utahování měnových podmínek bude podle jeho slov již pomalejší, než tomu bylo v závěru loňského roku.

I tak ale koruna dopadla nejlépe z celého regionu, když si během úterního obchodování připsala zisk 0,1 %. Maďarský forint naopak ztratil 0,5 % a posunul se na 357,7 HUF/EUR. Oslaboval i polský zlotý a to o 0,1 % na 4,53 PLN/EUR.

O pozitivní překvapení se dnes postaral německý ZEW index. Ten ve složce očekávání překvapil růstem na 51,7 bodu, když trh počítal jen s 32 body. Optimismem německé investory naplnila očekávání ohledně dalšího vývoje pandemie. Euro ale z dobrých zpráv nic nevytěžilo. Naopak ve srovnání s předchozím dnem skončilo o 0,5 % slabší (1,136 USD/EUR). To je i v souladu s našimi očekáváními, že by euro mělo v následujících týdnech oslabovat. Vítr z plachet by mu mělo brát sílicí očekávání ohledně zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

18. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Reklama

Page generated in 3.8011 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál