Jana Steckerová: Koruna lehce posiluje

Jana Steckerová: Koruna lehce posiluje

Kurz koruny se dnes pohyboval převážně v úzkém pásmu 24,40-24,45 CZK/EUR. Žádná zajímavější data zveřejněna nebyla a na rozhovor guvernéra centrální banky Jiřího Rusnoka pro Denník N, koruna nereagovala. V něm Jiří Rusnok zopakoval, že úrokové sazby porostou přes čtyři procenta, nicméně podle jeho očekávání nepřesáhnou procent pět. Utahování měnových podmínek bude podle jeho slov již pomalejší, než tomu bylo v závěru loňského roku.

I tak ale koruna dopadla nejlépe z celého regionu, když si během úterního obchodování připsala zisk 0,1 %. Maďarský forint naopak ztratil 0,5 % a posunul se na 357,7 HUF/EUR. Oslaboval i polský zlotý a to o 0,1 % na 4,53 PLN/EUR.

O pozitivní překvapení se dnes postaral německý ZEW index. Ten ve složce očekávání překvapil růstem na 51,7 bodu, když trh počítal jen s 32 body. Optimismem německé investory naplnila očekávání ohledně dalšího vývoje pandemie. Euro ale z dobrých zpráv nic nevytěžilo. Naopak ve srovnání s předchozím dnem skončilo o 0,5 % slabší (1,136 USD/EUR). To je i v souladu s našimi očekáváními, že by euro mělo v následujících týdnech oslabovat. Vítr z plachet by mu mělo brát sílicí očekávání ohledně zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

18. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.6874 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál