Vít Hradil: Ceny průmyslových výrobců po dlouhé době poklesly

Vít Hradil: Ceny průmyslových výrobců po dlouhé době poklesly

Po dlouhých 12 měsících setrvalého růstu došlo v prosinci ke snížení cen průmyslových výrobců. Oproti listopadu ceny poklesly o – pravda symbolických – 0,1 %. Naproti tomu v zemědělství došlo k dalšímu nárůstu o 3,7 %, u stavebních prací pak o 0,3 %.

Meziročně tak průmyslové ceny vykázaly růst o 13,2 % a dále tedy nenavýšily tuzemský rekord, který byl o měsíc dříve stanoven na 13,5 %. Za celý rok 2021 se pak zvýšily o 7,1 %, nejrychleji od roku 1995.

Ceny tuzemských výrobců byly v uplynulém roce ovlivňovány souběhem nepříznivých globálních faktorů, které všechny působily ve směru zdražování. Rostly ceny průmyslových komodit jako jsou kovy či dřevo, energetických surovin i přepravy. K tomu se přidaly výpadky v dodavatelských řetězcích, způsobené jejich přetížením i epidemickými opatřeními. Významně zdražovaly i zemědělské suroviny a speciálně v Česku vlivem mizivé nezaměstnanosti roste i cena práce. Tyto nákladové tlaky jsou tak silné, že se i v nadcházejících měsících budou propisovat do zdražování cen spotřebitelských. Ty sice již nyní rostou na tuzemské poměry nebývalým tempem, ovšem to nejhorší mají teprve před sebou, když začátkem letošního roku budou atakovat hranici 10 %.

Ani v roce 2022 nelze čekat rychlé uklidnění. Po loňských 7,1 % podle nás ceny průmyslníků zpomalí jen nepatrně do okolí 6,5 % a i nadále tak budou tlačit na zdražování pro spotřebitele. Jejich inflace pak podle nás v průměru přesáhne 7 %.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

17. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5349 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál