Michal Brožka: Maloobchod v listopadu zeslábl, ale prodalo se více aut

Michal Brožka: Maloobchod v listopadu zeslábl, ale prodalo se více aut

Maloobchodní tržby v ČR bez zahrnutí prodeje aut v listopadu meziměsíčně po sezónním očištění klesly o 1,0 %, zatímco my jsme čekali pokles o 0,8 %. V meziročním vyjádření došlo ke zrychlení růstu na 13,2 %, což bylo nepatrně pod naším odhadem ovšem 1,4 procentního bodu nad průměrným očekáváním trhu. Po očištění o kalendářní vlivy činil růst maloobchodu 11,2 % y/y. Výsledek je tedy citelně nad očekáváním trhu, ale stále se bavíme o meziměsíčním snížení, na kterém se pravděpodobně negativně podepsala zhoršená spotřebitelská důvěra zejména s listopadovými turbulencemi na trhu s energiemi.

Meziroční růst byl tentokrát velmi silně ovlivněn srovnáním s podzimní vlnou pandemie z roku 2020. Proto vidíme za listopad roku 2021 extrémní údaje jako například téměř 284% meziroční růst tržeb s oděvy a obuví a téměř 48 % v případě zboží souvisejícího s kulturou a sportem. O skoro 33 % rostly tržby v prodejnách s výrobky pro domácnost. Naopak růst prodejů počítačových a komunikačních zařízení zpomalil na 7,2 % y/y.

Registrace aut tentokrát ukazovaly výraznou šanci na růst prodejů aut. To se skutečně naplnilo, když meziměsíční zvýšení činilo silných 2,9 %. Zdá se tedy skutečně, že v listopadu vzrostla reálná nabídka aut na trhu. V meziročním srovnání je jejich prodej stále v záporu (-1,5 % očištěno o kalendářní vlivy a +2,0 % bez očištění), ale ten se výrazně zmenšil. Meziroční srovnání bylo opět ovlivněno nízkou srovnávací základnou z listopadu 2020.

V souhrnu celkové maloobchodní tržby v listopadu dosáhly meziročního růstu 9,9 %, když byl trhem očekáván růst pouze o 6,4 %. V souvislosti s listopadovým vývojem na trhu s energiemi a obavami z vysoké inflace je to příznivý údaj, který spíše hovoří ve prospěch utahování měnové politiky. Nicméně v nejbližších měsících se na maloobchodních tržbách pravděpodobně negativně projeví další pokles spotřebitelské důvěry a obavy z rostoucích cen zejména na straně energií. Podporou naopak bude stále příznivý vývoj na trhu práce.

Česká koruna již před zveřejněním dat posílila lehce pod hladinu 24,30 CZK/EUR a na těchto úrovních se udržela i po zveřejnění.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

13. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3594 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál