Michal Brožka: Inflace zůstává v centru pozornosti

Michal Brožka: Inflace zůstává v centru pozornosti

Meziroční růst cen průmyslových výrobců v USA za prosinec by se podle dnešní statistiky měl přiblížit k 10 %. V ČR upoutá pozornost zveřejnění maloobchodních tržeb za listopad. Od těch čekáme mírné meziměsíční oslabení kvůli zvýšené inflaci a poklesu spotřebitelské důvěry, ale naopak zvýšení prodejů aut. V meziročním srovnání uvidíme silný růst díky srovnávání s obdobím lockdownu. Oproti tržním odhadům silnější tržby by hovořily ve prospěch silnější koruny. V prosinci ale čekáme pro maloobchod spíše relativně slabý výsledek.

 

Maloobchodní tržby v ČR budou opticky vysoko

Včera zveřejněný vývoj spotřebitelských cen v USA dnes doplní tamější statistika vývoje cen průmyslových výrobců. Počítáme s meziměsíčním zdražením v průměru o 0,5 %, když určitou úlevou je prosincový pokles cen ropy. I tak se meziroční tempo přiblíží na dosah 10 %. Obavy z inflace a zvyšování úrokových sazeb zůstávají v centru pozornosti finančních trhů i centrálních bank, jak předevčírem ostatně připomněl i šéf Fedu. I tento údaj má potenciál v případě překvapení trh ovlivnit. Akciové futures v USA jsou v mírném záporu, v Evropě smíšeně.

Z domácí ekonomiky dnes dorazí údaje o vývoji maloobchodních tržeb za listopad. Zde se odrazí na jednu stranu příznivá situace domácností s rostoucími mzdami a nízkou mírou nezaměstnanosti a na druhou stranu obavy z inflace s dramatickým růstem cen energií. Ty se společně se zvýšenými obavami z další pandemické vlny promítají i do nižší spotřebitelské důvěry. V případě reálných maloobchodních tržeb bez zahrnutí prodejů aut čekáme meziměsíční pokles o 0,8 %, což by stále mělo s ohledem na podzimní lockdown 2020 vést k silnému meziročnímu růstu 13,8 %. Analytici v průměru čekají necelých 12 % y/y, takže naplnění našeho odhadu by hovořilo ve prospěch posilování koruny.

Navíc oproti předchozím měsícům tentokrát vidíme šanci na významnější růst prodejů automobilů. Na druhou stranu od prosincových dat z maloobchodu čekáme spíše významnější zhoršení. Zveřejněn bude i odhad vývoje platební bilance za listopad. Náš odhad stejně jako medián trhu ukazuje na deficit běžného účtu 9,0 mld. CZK. Ovšem dříve zveřejněný přebytek zahraničního obchodu překvapil oproti odhadům pozitivně o téměř 13 mld. CZK, takže i běžný účet má šanci dosáhnout v listopadu mírného přebytku. Vliv na finanční trh by ovšem měl být zanedbatelný.

Inflace v USA i ČR za prosinec naplnila očekávání

Inflace v USA v prosinci v souladu s odhady vzrostla na 7,0 % y/y (nejvýš od roku 1982). Jádrová inflace byla ovšem desetinku nad odhady, když dosáhla 5,5 % y/y. Meziměsíční růst cen celého spotřebního koše o 0,5 % byl také o desetinku nad odhady. Potraviny meziměsíčně zdražily o 0,5 % na meziroční tempo 6,3 %, zatímco pohonné hmoty o 0,5 % zlevnily na 49,9 % y/y. Ceny ve službách přidaly 0,3 % na meziroční tempo 3,7 % a nájemné podražilo o 0,4 % na 3,8 % y/y. Averze vůči riziku po zveřejnění dat klesala. Dolar následně mírně oslabil o 0,6 % k 1,144 USD/EUR. Akciové trhy v USA i Evropě povyrostly.

Podle včera zveřejněných dat vzrostla meziroční míra inflace v ČR v prosinci na 6,6 %. To bylo v souladu s naším odhadem i odhadem trhu. Odchody od DPI mírně zlevnily elektřinu, zatímco plyn zdražil. Ceny potravin mírně stouply, naopak pohonné hmoty zlevňovaly. Jádrová inflace, která nezahrnuje potraviny sice zpomalila v meziměsíčním rychlém tempu na 0,8 % po předchozích 1,1 %, ale to je zatím spíše výjimka z řady. V meziročním vyjádření vzrostla jádrová inflace na 8,6 % a na začátku roku čekáme její hodnoty nad 10 %. Na začátku roku lze navíc počítat i s růstem cen energií, návratu plateb DPH a pravděpodobně i zvýšení cen potravin.

Od lednové inflace tak v tuto chvíli čekáme výsledek blízko 9 %. Někteří členové ČNB mluví o možnosti dosažení psychologických 10 %, což s ohledem na aktuální nejistotu nelze vyloučit. Guvernér Rusnok včera pro vlog ČNB uvedl „Odhadujeme, že by ta inflace v těch měsících prvního čtvrtletí začínajícího roku mohla bohužel se blížit někde k těm devíti procentům, může také překročit, nedá se to dost dobře odhadnout, prostě budeme někde těsně pod tou desítkou, v nějakém extrémním případě bychom se mohli i dostat na ní“. Guvernér také indikoval, že bychom se koncem roku mohli vracet do blízkosti tolerančního pásma.

Česká koruna po zveřejnění dat o inflaci mírně posílila, brzy se vrátila k 24,40 CZK/EUR. Avšak v odpoledních hodinách za podpory slábnoucího dolaru posílila až pod hladinu 24,30 CZK/EUR.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

13. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2541 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál