Vít Hradil: Inflace zrychlila na 6,6 % a ještě zdaleka nekončí

Vít Hradil: Inflace zrychlila na 6,6 % a ještě zdaleka nekončí

Česká míra inflace dosáhla v prosinci hodnoty 6,6 % meziročně a byla tak nejvyšší od září roku 2008. Nejsilnější podíl na tom měl oddíl Doprava, který zahrnuje pohonné hmoty (+29,2 % meziročně) a jeho příspěvek k celkové inflaci tak činil 1,6 procentního bodu. Následoval oddíl Bydlení s příspěvkem 1,2pb. V souladu s naším očekáváním se zdražování začíná dostavovat v oddíle Potraviny a nealkoholické nápoje (0,7pb) a silnou dynamiku si udržují i Alkoholické nápoje a tabák (0,7pb), kde je nadále znatelný vliv letošního zvýšení spotřebních daní. Svižně zdražují i pandemií zasažené služby, tedy Rekreace a kultura či Stravování a ubytování (shodně příspěvek 0,5pb). Ve srovnání s listopadem činil růst spotřebitelských cen 0,4 %.

V roce 2021 tak spotřebitelské ceny v Česku narostly v souhrnu o 3,8 %, což byl taktéž nejvyšší výsledek od roku 2008. Nejvíce v loňském roce zdražovala Doprava, což jde na vrub pohonným hmotám i automobilům, Alkoholické nápoje a tabák, kde došlo ke zvýšení spotřební daně, a Odívání a obuv. Zdražování bylo ovšem plošné napříč skupinami s jedinou výjimkou – Pošty a telekomunikace.

Rychlé loňské zdražování v tuzemsku mělo několik příčin. Podobně jako jinde ve světě se na něm podepsalo post-pandemické ekonomické oživení, které vyvinulo enormní tlak na producenty surovin i materiálů a též na mezinárodní přepravu. Tím došlo k rychlému růstu cen výrobních vstupů, což se následně propisuje i do konečných cen spotřebitelů. V Česku se k těmto globálním vlivům ovšem přidaly i některé lokální faktory, jako je extrémně nízká míra nezaměstnanosti. Ta nutí zaměstnavatele přistupovat na zvýšené mzdové požadavky, což zvyšuje jejich náklady a zároveň kupní sílu obyvatel – důsledkem obou vlivů je pak další růst cen. Opomenout nelze ani přehřátý český trh s nemovitostmi, který během pandemie namísto ochlazení vykázal další zhoršení.

Od inflace si v žádném případě neodpočineme ani v roce 2022, naopak. Cenový šok se teprve v plné síle dostaví v prvních měsících letošního roku, kdy dojde k souběhu několika pro-inflačních faktorů. Již v lednu vyprší efekt dočasného prominutí DPH na energie, jejichž dodavatelé zároveň uplatní ohlášené nové a dražší ceníky. Přeceňování navíc proběhne i ve zbytku ekonomiky – jak je v lednu běžné – přičemž není pochyb, že bude mířit směrem vzhůru. Do meziročního srovnání bude nadále promlouvat výrazně dražší ropa a potažmo pohonné hmoty. V neposlední řadě nastoupí citelné zdražování potravin, kde vstupní suroviny v nedávné době narostly na cenách přímo enormně, ovšem tento efekt se ještě na pultech obchodů nestačil plně projevit. Začátkem roku tak od inflace očekáváme prolomení hranice 10 % a následně jen velmi pozvolný pokles. Za celý rok 2022 podle nás inflace v průměru přesáhne 7 % a bude tak nejvyšší od roku 1998.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom, CYRRUS, a.s.

Datum

12. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2702 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál