Michal Brožka: Inflace v prosinci nepřekvapila, nicméně směřuje vzhůru

Michal Brožka: Inflace v prosinci nepřekvapila, nicméně směřuje vzhůru

Inflace v prosinci vzrostla v souladu s očekáváním trhu na 6,6 % y/y. Oproti prognóze České národní banky byla stále o jeden procentní bod výš. Přechod mezi dodavateli energií vedl k mírnému meziměsíčnímu snížení cen elektřiny. Ceny plynu rostly. Lehce zdražily potraviny a naopak zlevnily pohonné hmoty. Bez odpuštění DPH by meziroční inflace byla blízko 8 %. Na začátku roku zamíří k 9 % y/y. V únoru čekáme zvýšení reposazby ČNB na 4,50 %.

Spotřebitelské ceny v ČR v prosinci oproti listopadu vzrostly o 0,4 %, meziroční míra inflace tedy zrychlila na 6,6 % z předchozích 6,0 %. To bylo v souladu s naším odhadem i průměrným očekáváním trhu. Nejistota odhadů byla opětovně vysoká, když se pohybovaly v širokém pásmu od 6,1 % y/y do 6,9 % y/y.

Z hlediska struktury bylo oproti našemu odhadu větší zlevnění v případě pohonných hmot (-1,9 % m/m). Naopak lehce vyšší byly ceny potravin (0,7 % m/m), kde zdražilo především pečivo a zelenina. Meziměsíčně se zvýšily ceny zemního plynu o 1,4 % a rostly také ceny tepla, teplé vody i tuhých paliv. Nicméně regulované ceny se jakožto celek meziměsíčně prakticky nezměnily, když ceny elektrické energie v rámci přechodů od dodavatelů poslední instance mírně klesly.

Meziměsíční navýšení jádrových cen podle naší rychlé kalkulace zpomalilo na 0,8 %, což by v meziročním vyjádření znamenalo zrychlení na 8,6 % z předchozích 7,8 %. Z hlediska struktury spotřebitelského koše došlo v prosinci k meziměsíčnímu růstu cen zboží o 0,4 % a ve službách o 0,5 %. V meziročním srovnání rostou ceny zboží tempem 5,8 % a služeb 7,8 %.

Otazníky okolo inflace směřují především na leden. Ta na začátku roku velmi pravděpodobně zrychlila. Řada firem využívá tohoto období k úpravě ceníků a mnoho z nich dopředu oznámilo záměr zdražit. Navíc se obnovily platby DPH za energie. Aktuální úroveň inflace je již nyní jeden procentní bod nad prognózou ČNB. Ta ukazuje inflaci na začátku roku blízko 7 %, nicméně již v prosinci odchylka inflace od prognózy na úrovni 5,6 % činí přesně jeden procentní bod. Nebýt odpuštění DPH za energie blížil by se již nyní meziroční růst spotřebitelských cen 8 %. Členové bankovní rady již nyní předjímají možnost dosažní inflace na začátku roku ve výši 10 %. Naše prognóza v tuto chvíli ukazuje vrchol spíše bližší meziročnímu tempu 9 %, nicméně nejistota na začátku roku je vysoká. Počítáme se tím, že hlavní repo sazba ČNB v únoru dál poroste na 4,50 %. Vrchol reposazby čekáme na 5 %, nicméně do toho může významně zasáhnout jak nejbližší vývoj inflace, tak také kurz české koruny.

Výsledek prosincové inflace je v souladu s očekáváním analytiků a neměl by tak mít výraznější dopad na finanční trh. Česká koruna po zveřejnění mírně posílila, zatímco tržní úrokové sazby mírně vzrostly.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

12. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1566 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál