Jana Steckerová: Inflace v USA i Česku nepřestává růst

Jana Steckerová: Inflace v USA i Česku nepřestává růst

Dnešek se bude opět točit kolem inflace. Zveřejněna bude americká i ta česká. V obou případech data ukáží, že v prosinci cenový růst dále zrychlil. Na domácí půdě se finanční trhy budou vyrovnávat s vyjádřeními představitelů ČNB, že inflace se v nejbližších měsících může dostat až na hranici 10 %. Evropská průmyslová produkce výrazně vzroste, za minulý měsíc jí ale čeká korekce směrem dolů. Stojí za tím výkyv v průmyslové aktivitě Irska.

 

 

Inflace v USA na sedmi procentech

Inflace ve Spojených státech se v prosinci podle našeho odhadu přiblížila sedmi procentům. Ceny potravin zřejmě výrazně rostly, směrem nahoru šplhaly i ceny ojetých automobilů. Naopak mírně klesaly ceny plynu. To by ve výsledku mělo znamenat meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,4 %. Z hlediska vývoje inflace v dalších měsících vzbuzuje obavy vývoj cen nájemného (další růst o 0,4 % v prosinci), ceny energií, které ve velkoobchodě v posledních dvou měsících výrazně klesaly, by naopak měly přinést od inflačních tlaků úlevu. Celkově by dnešní číslo mohlo přinést impulz pro americký dolar, kterému se na silnější úrovně v posledních dnech nedařilo dostat.

V eurozóně bude zveřejněna průmyslová produkce za listopad a její revize za říjen. Říjnová statistika bude podle našeho odhadu revidována z předchozích +1,1 % m/m na -1,5 %. Důvodem je pozdní publikace irské průmyslové produkce za říjen, která propadla o 34,5 % a zredukuje tak evropskou průmyslovou produkci o 2 pb. V listopadu naopak očekáváme reverzní pohyb v plném rozsahu, což znamená růst produkce eurozóny o 1,6 % m/m. Podle vývoje výroby automobilů (v Německu +4,1 % m/m v listopadu, +13,5 % v říjnu) a podle zkracujících se dodacích lhůt v rámci indexů PMI se zdá, že problémy se subdodávkami začínají slábnout. Do konce letošního roku ale zcela nevymizí.

Česká inflace v prosinci pravděpodobně zrychlila z listopadových 6 % na prosincových 6,6 %. Ceny potravin a ceny u čerpacích stanic sice mírně poklesly, přičemž desinflačně působilo i přecházení mezi dodavateli elektrické energie a dočasné snížení DPH, ceny ve službách i výrobě šly ale pravděpodobně dále nahoru. To se pak odrazilo v jádrové inflaci, která dle našeho odhadu v prosinci vyšplhala na 8,5 %.

Koruna zisky neudržela

Koruna se včera v dopoledních hodinách držela pod hladinou 24,35 CZK/EUR. Rozhovor člena bankovní rady ČNB Tomáše Holuba pro TV Nova se na jejím kurzu nijak neodrazil. Ten v něm prohlásil, že se inflace bude v letošním roce zespoda blížit k deseti procentům. Od druhého čtvrtletí by se ale měla začít snižovat, přičemž v závěru roku by už měla být rozumně nízká. Dodal také, že celoroční průměr inflace by být měl letos přibližně šest procent s tím, že se centrální banka snaží, aby to do konce roku bylo okolo dvou procent, což věří, že se jí podaří. Na uvedená slova koruna nijak zásadně nereagovala. Odpoledne se však kurz koruny otočil a oslabil až k úrovni 24,47 CZK/EUR. To ve srovnání s předchozím obchodním dnem znamenalo ztrátu 0,5 %. Za vývojem stál zřejmě vývoj domácích úrokových sazeb, které klesaly. Zbytek regionu na tom byl ve srovnání s korunou lépe. Maďarský forint posílil o 0,2 % na 357,8 HUF/EUR, polský zlotý pak zůstal více méně beze změny (4,54 PLN/EUR).

V podobném duchu, jako Tomáš Holub se dnes pro Seznam.cz vyslovil dnes i člen bankovní rady a viceguvernér Marek Mora. I podle jeho názoru se inflace může dostat až k dvouciferné hranici a pohybovat se v okolí deseti procent. Blízko cíle se vrátí až v samém závěru roku, na cíli pak bude počátkem roku 2023. Pokud jde o nastavení měnové politiky, jeden dva kroky ještě budou muset být podle jeho vyjádření výraznější. Domnívá se, že v únoru to bude víc než o čtvrtku. Od května to pak bude už jen proces jemného ladění.

Na kurzu eura vůči dolaru byla patrná absence jakýchkoli zajímavějších impulzů. Společná evropská měna se tak včera držela převážně v pásmu 1,132-1,135 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

12. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3127 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál