Jan Vejmělek: Korunová rallye pokračuje

Jan Vejmělek: Korunová rallye pokračuje

Dnešní ekonomický kalendář je hodně chudý. Regionální kalendář nepřináší žádná data, globální pouze nevýznamný index americké důvěry malých podniků v ekonomiku. Obchodníci budou sledovat především vystoupení amerických centrálních bankéřů včetně J. Powella ve světle vysoké inflace i utaženého trhu práce. Měli by naznačit kdy a jak rychle se budou zvyšovat dolarové sazby. Rizikem je rychlejší a razantnější tempo jejich zvyšování, což by mělo podporovat dolar.

 

Trh čeká mírné zlepšení nálady mezi malými podniky v USA

Očekáváme, že američtí centrální bankéři budou ve svých vystoupeních reflektovat současnou vysokou inflaci, růst inflačních očekávání i utažený trh práce. To je konstelace, která povede k odstartování cyklu zvyšování dolarových úrokových sazeb. My aktuálně předpokládáme, že k prvnímu kroku dojde v červnu a následovat ještě letos budou další dva. Tato naše očekávání zhruba odpovídají tržnímu konsensu. Jakékoliv ostřejší vyjádření představitelů FOMC může tedy posunout sazby dále výše, což by mělo dolaru dále pomáhat směrem k silnějším hodnotám.

Trh dnes vstupuje do evropské seance opatrně, akciové indexy včera ztrácely a nejinak tomu bylo během dnešního asijského obchodování. Futures na americký akciový index se pro dnešek pohybují kolem nuly. Trhy tedy především čekají na zítřejší zveřejnění klíčových dat o americké prosincové inflaci.

Středoevropské měny pokračují v úspěšném tažení

Vstup do druhého pracovního týdne se středoevropským měnám vydařil. Navázaly tak na své úspěšné tažení z týdne předchozího. To byl nejúspěšnější maďarský forint, ten včera naopak v podstatě pouze stagnoval. Polský zlotý si během dne polepšil o tři desetiny procenta, aby většinu svých zisků v závěru včerejší seance odepsal. Králem tak včera byla česká koruna, když si připsala zhruba třetinu procenta. Zatímco ranní kotace se nacházely ještě nad 24,40 CZK/EUR, odpoledne již byla testována hladina 24,35 CZK/EUR. Euro je tak pro nás nejlevnější od srpna roku 2011. Tuzemský report z trhu práce potvrdil napjatou situaci a přetrvávající potíže s dostupností pracovních sil. Prosincový vzestup podílu nezaměstnaných na 3,5 % z listopadových 3,3 % jde výlučně na vrub sezónnosti.

Euro včera proti dolaru mírně ztrácelo, kurz se z hodnot nad 1,135 USD/EUR na počátku asijské seance postupně dostal až pod hladinu 1,130 USD//EUR na přelomu evropského a amerického obchodování. Zisky ale nakonec dolar neudržel. Včerejší obchodování se neslo ve znamení mírně negativní nálady na globálních trzích a klesajících akciových indexů. Bez odezvy trhu zůstalo zveřejnění mírně lepšího výsledku lednového Sentix indexu investiční důvěry v eurozóně. Mírné snížení tamní míry nezaměstnanosti za listopad bylo trhem již plně očekávané.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

11. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2957 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál