Michal Brožka: Průmysl se v listopadu nadechl

Michal Brožka: Průmysl se v listopadu nadechl

Průmyslová produkce v ČR v listopadu po očištění o sezónní vlivy a kalendářní vlivy oproti září vzrostla o 4,9 %. V meziročním vyjádření to znamená vzestup o 1,6 %. Náš odhad i průměrné očekávání trhu ukazovaly na pokles kolem půl procenta. Bez očištění o kalendářní výhody činil meziroční růst 4,5 % po předchozím propadu o 7,4 %, zatímco prognózy indikovaly růst o 2 %. Nicméně všeobecně se čekalo, že díky zvýšené produkci aut v listopadu uvidíme za celou průmyslovou výrobu výrazné zlepšení, ovšem z velmi nízkých úrovní, kde se průmysl nacházel především po silném propadu v srpnu. Nutno dodat, že meziroční dynamice z části pomáhá fakt loňského poklesu průmyslu při podzimní vlně pandemie.

Za zlepšením údajů z průmyslu v listopadu stála především produkce aut, která se díky zvýšeným dodávkám komponent opět trochu nadechla. Ve meziročním srovnání byla výroba motorových vozidel stále o 7 % níž, nicméně ještě v říjnu činil tento pokles 33 %. Pozitivní dopad tohoto vývoje je patrný i na přidružených odvětvích jako je výroba plastů či textilií. Na více než 11 % rovněž akceleroval meziroční růst výroby strojů a zařízení. Naopak k oslabení výkonu došlo v případě farmacie či výroby oděvů a také elektroniky a počítačů.

Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 9,3 % z toho ty zahraniční se zvýšily o 10,5 %, zatímco tuzemské vzrostly o 6,8 %.

Zvyšování důvěry v průmyslu a potažmo růst indexu nákupních manažerů dohromady s anekdotickými zprávami o zmírňování potíží v dodavatelských řetězcích ukazují šanci na další zlepšení výkonu průmyslu i v nejbližších měsících. Stále výraznou nejistotou je další vlna Covid a jeho varianty Omicron.

Pro českou korunu je oživení průmyslu, které souvisí i se zlepšením bilance zahraničního obchodu pozitivní zprávou a reagovala tak dalším posílením.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

7. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2211 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál