Martin Gürtler: Týden snů pro korunu

Martin Gürtler: Týden snů pro korunu

Česká koruna zahájila nový rok výrazným posílením. V průběhu tohoto týdne si vůči euru připsala přibližně 1,5 procenta, když zpevnila z pondělních zhruba 24,85 na 24,45 CZK/EUR v pátek. Tuzemská měna je tak nejsilnější od poloviny roku 2011, kdy se v jednu dobu obchodovala za 24,35 CZK/EUR. Silnější od doby vzniku eura už byla pouze v polovině roku 2008, když na krátkou dobu prolomila hranici 24 korun za euro.

Koruně k silnějším úrovním pomohla ČNB. Investoři na korunovém trhu nestihli plně vstřebat poslední rozhodnutí centrální banky, které se konalo těsně před vypuknutím vánočních svátků, a reagovali tak až v prvních dnech roku 2022. Reagovat přitom měli na co. ČNB totiž opět překvapila výraznějším zvýšením úrokových sazeb, než se čekalo. Základní repo sazbu zvýšila o celý jeden procentní bod na současných 3,75 procenta. Navíc guvernér Rusnok následně na tiskové konferenci uvedl, že se zvyšováním úrokových sazeb bude centrální banka pokračovat také letos a ty by se tak podle něj mohly dostat výrazně nad čtyři procenta. To si podle dnes zveřejněného rozhovoru pro zpravodajský web FocusOn myslí i člen bankovní rady ČNB Vojtěch Benda. Podle něj sazby vzrostou k 5 % a na následujícím zasedání začátkem února se podle něho dočkáme dalšího výraznějšího vzedmutí sazeb, a to nejméně o půl procentního bodu.

Nejvíce se ČNB obává přetrvávajících silných inflačních tlaků, které ohrožují ukotvenost inflačních očekávání poblíž dvou procent, na které centrální bankéři cílí. To potvrdil i dnes zveřejněný zápis z předvánočního jednání bankovní rady, o kterém jsme psali více zde https://bit.ly/3zz5LuO. My na následujícím únorovém zasedání očekáváme zvýšení sazeb centrální banky o dalšího tři čtvrtě procentního bodu a svého vrcholu by měly úroky dosáhnout v květnu na úrovni 5 procent.

Trh sází na rychlejší zvyšování sazeb amerického Fedu. Data o vývoji zaměstnanosti v soukromém sektoru USA z poloviny týdne od ADP institutu výrazně překonala očekávání, dnešní oficiální údaje z nezemědělského sektoru však nadšení mírně tlumí. Podle nich totiž na americkém trhu práce vzniklo pouze 199 tisíc nových pracovních míst, tedy o 50 tisíc méně než měsíc před tím a hlavně asi o 250 tisíc méně, než se čekalo. Míra americké nezaměstnanosti však klesla oproti očekávání rychleji. Snížila se ze 4,2 na 3,9 procenta, zatímco se čekalo 4,1 procenta. V prosinci se tak nacházela pouze čtyři desetiny procentního bodu nad předkrizovou úrovní, což jen reflektuje napjatost amerického trhu práce. Problémy s nedostatkem vhodných pracovníků hlásí velký počet tamních zaměstnavatelů.

Ne všichni pracovníci jsou navíc ochotni se vrátit do práce, když míra participace za předkrizovou úrovní nadále významně zaostává (61,9 % v prosinci 2021 vs 63,4 % v únoru 2020). Celkově tedy americký trh působí stále více proinflačně a může být důvodem pro Fed, aby urychlil tempo zpřísňování své měnové politiky. Odhodlání tak učinit je zjevné ze zápisu z posledního zasedání Fedu a sázky na to v tomto týdnu zvyšoval také finanční trh. Výnos na americkém desetiletém dluhopisu v průběhu tohoto týdne vzrostl ze zhruba 1,55 na 1,75 procenta. My s prvním zvýšením sazeb amerického Fedu počítáme v červnu. Další důležitou informací bude prosincová inflace, která bude v USA zveřejněna příští týden ve středu. Tento týden zveřejněné údaje o vývoji inflace v eurozóně a Německu byly zhruba v souladu s očekáváními.

Očekávané zvyšování sazeb Fedu je hlavním důvodem, proč si myslíme, že současné silné úrovně tuzemské měny jsou pouze dočasnou záležitostí. Ke konci roku tak již čekáme korunu poblíž 25 CZK/EUR. Ke snižování úrokového diferenciálu, který nyní korunu silně favorizuje, by měly působit mimo zvyšování zahraničních tržních sazeb i spekulace trhu na opětovné snižování sazeb ČNB v roce 2023. S odezněním silných inflačních tlaků by se totiž měly měnově politické sazby vracet zpět k politicky neutrálním třem procentům. V roce 2023 náš aktualizovaný výhled očekává kurz koruny vůči euru v průměrné výši 24,40, zatímco letos by to mělo být 24,80. Krátkodobě je pro silnou korunu rizikem také současná vlna šíření varianty omikron.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

7. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.395 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál