Martin Dozrál: Silná koruna pomáhá zmírnit zdražování vstupů

Martin Dozrál: Silná koruna pomáhá zmírnit zdražování vstupů

Silná koruna pro nás znamená mírnou konkurenční výhodu, naše společnost není zaměřena na export svého zboží, většina našich výrobků jde na český trh. Nakupujeme mnoho materiálových vstupů v eurech, proto silnější koruna zlevňuje pořizování materiálů. Ceny materiálů se ale dostaly až na takovou úroveň, že kurz koruny jenom nepatrně koriguje enormní nárůst těchto nákladů. Věříme sice, že i nadále bude v tomto roce koruna spíše posilovat, ale protože do hry vstupuje řada vnějších faktorů, nemůžeme tento fakt zahrnovat do našich kalkulací.

Čeští výrobci jsou velmi konzervativní ke zdražování a reagují velmi strnule na změny ceny vstupů, jsou také pod tlakem maloobchodních řetězců. My jsme poprvé výrazněji zdražili některé naše výrobky v srpnu, a od té doby ceny držíme, v současné době jsme ale nuceni přistoupit k dalšímu zvyšování cen, které plánujeme na únor.

Naši dodavatelé stále zdražují, dodávky pořád váznou, zlepšila se pouze spolehlivost ve smyslu, když nám slíbí dovézt materiál, tak to dodrží, i když v delším časovém období. Pokud mají výrobci k dispozici hotovost, nakupují proto zásoby a vkládají tak volné peněžní prostředky do materiálových skladů.

V únoru nás čeká velké vyjednávání o zvyšování cen u našich významných zákazníků. I přes zcela výjimečný stav celé ekonomiky v loňském roce, kdy pandemie ovlivňovala jak poptávku, tak nabídku, naše společnost dosáhla nejlepšího výsledku za celou svoji historii. Tržby v loňském roce přesáhly 400 miliónů Kč. Poptávka byla značně dotčena chutí nakupovat, možnostmi, kde a jakým způsobem si pořizovat nové zboží a také jak jej financovat, zda si raději šetřit na horší časy a spotřebu odkládat. Nabídka pak byla zasažena nedostatkem nebo zdražením materiálů, chybějícími pracovními silami, ať už na některých pozicích dlouhodobě nebo jsme se museli vypořádat s neočekávanými výpadky způsobenými nemocností a karanténou. Celý rok jsme v podstatě na každodenní bázi upravovali výrobní a logistické plány a řešili zastupitelnost, tak abychom mohli vyrábět.

Zdroj informací

Martin Dozrál, generální ředitel společnosti SOLODOOR

Datum

7. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1104 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál