Jana Steckerová: Zahraniční obchod překvapil přebytkem

Jana Steckerová: Zahraniční obchod překvapil přebytkem

Výsledek zahraničního obchodu za listopad překvapil přebytkem 5,7 mld. CZK. Analytici počítali s podobnou cifrou, ale s opačným znaménkem. Ve srovnání s loňským rokem byl však výsledek stále o 26,3 mld. CZK horší. Na výsledcích se pozitivně odrazil meziročně větší přebytek obchodu s elektřinou, plynem a párou (+8,3 mld. CZK). Přebytek obchodu s motorovými vozidly se sice meziročně snížil o 4,5 mld. CZK, v říjnu však pro srovnání toto zhoršení činilo 13,8 mld. CZK. Je tedy patrné, že trh s automobily se začíná opět postupně narovnávat, což je vidět na zvyšující se výrobě nových automobilů i vyšším počtu registrací nových aut.

Meziročně větší deficit zaznamenal i obchod s ropou a zemním plynem (o 7,6 mld. CZK), což při pohledu na vývoj cen na komoditních trzích není překvapivé. I zde se ale situace začíná postupně stabilizovat, když ještě v říjnu byl deficit v této kategorii o téměř 20 mld. CZK meziročně hlubší. Cena ropy by se podle našeho odhadu měla v letošním roce stabilizovat kolem 77 dolarů za barel, takže k dalšímu prohlubování deficitu z tohoto titulu by již nemuselo docházet.

Celkový vývoz meziročně vzrostl o 8,1 %, dovoz pak o 17,1 %. Za prvních jedenáct měsíců tak dosáhl přebytek obchodní bilance pouze 16,4 mld. CZK, což je o 147,6 mld. CZK méně, než ve stejném období loňského roku. Výrazně lepších výsledků zahraniční obchod zřejmě nedosáhne ani v letošním roce.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

7. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2292 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál