Michal Brožka: Koruna u hladiny 24,50 CZK/EUR

Michal Brožka: Koruna u hladiny 24,50 CZK/EUR

Akciové trhy dnes v Evropě i USA klesaly. Finanční trh započítával vyšší šance na budoucí utahování měnových politik centrálních bank. Výnosy vládních dluhopisů USA i Německa rostly. Dolar proti euru dnes stagnoval.

Spotřebitelské ceny v Německu v prosinci rostly mírně nad odhady meziměsíčním tempem 0,3 %. Harmonizovaná meziroční inflace se tak snížila na 5,7 % z předchozího tempa 6,0 %. Na to, zda se jedná o první signál slábnutí inflačních tlaků je však příliš brzy.

Negativní překvapení dnes trhům poskytl index nákupních manažerů ISM z oblasti služeb USA. Ten se v prosinci snížil z hodnoty 69,1 b. na 62,0 bodu. To je stále velmi vysoká hodnota, nicméně trh počítal v průměru s 67,0 body.

Komu se dnes opět dařilo byly středoevropské měny. Koruna posílila o 0,6 % a na krátko se dotkla úrovně 24,50 CZK/EUR. Koruně prospívají spekulace na další zvyšování úrokových sazeb. Nicméně z hlediska jejího celoročního letošního vývoje jsme spíše skeptičtí. Očekávané utahování měnových politik v USA a eurozóně by na korunu mohlo doléhat silně negativně, zejména pokud se již ve druhé polovině roku bude více spekulovat na pokles českých úrokových sazeb.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

6. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.7837 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál