Eva Hingarová: Na přihlášení k paušální dani zbývá živnostníkům pár dní

Eva Hingarová: Na přihlášení k paušální dani zbývá živnostníkům pár dní

Na přihlášení k paušální dani zbývá živnostníkům už jen pár dní. Letos je třeba přihlásit se do 10. ledna. O co se vlastně jedná? Živnostníci, kteří se přihlásí do paušálního režimu, neplatí případné zálohy na daň z příjmů, zálohy na sociální ani zdravotní pojištění samostatně. Tyto platby mají už obsažené v jedné měsíční platbě, tzv. paušální dani. Pro rok 2022 je její výše stanovena na 5 994 Kč.

Paušální daň je určena pro živnostníky s obratem do milionu korun. Zní to hezky, dá se tím ušetřit, ale ne vždy je paušální daň ideální řešení. Rozhodně ne tehdy, když chcete v následujících dvou až třech letech žádat o hypotéku nebo stávající hypotéku refinancovat u jiné banky.

Banka má totiž povinnost u hypotéky (nejen u nové, ale i u refinancování) ověřit příjem žadatele. U živnostníků se nejčastěji příjem dokládá daňovým přiznáním za poslední dva roky. V případě paušální daně ale daňové přiznání nepodáváte, a tak banky tápou, jak zodpovědně ověřit příjem klienta.

Metodiku zatím zveřejnilo minimum bank. Předpokládá se, že žadatel bude muset dokládat daňovou evidenci, poslední daňové přiznání (k paušální dani se dá přihlásit až od ledna 2021, takže zatím by žadatel měl mít k dispozici daňové přiznání za rok 2020) a výpisy z podnikatelského účtu za 12 měsíců. Přesto výpočet příjmů může vyjít hůř, než když klient doloží klasické daňové přiznání. Problém nastává i u živnostníků, kteří mají příjem v hotovosti a nebudou moct doložit historii plateb výpisem z účtu.

Pokud tedy zvažujete paušální daň, ale máte v plánu řešit hypotéku, počkejte radši ještě jeden rok, než bude jasno, jakou strategii ověřování banky zvolí, a zda vůbec budou tyto klienty financovat.

Zdroj informací

Eva Hingarová, Head of Finance, SFG holding

Datum

6. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2934 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál