Vít Hradil: ČNB boj s inflací vzdávat nehodlá

Vít Hradil: ČNB boj s inflací vzdávat nehodlá

Bankovní rada České národní banky na dnešním zasedání rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 100 namísto očekávaných 75 bazických bodů. Dvoutýdenní repo sazba tak dosáhla hodnoty 3,75 % a je nejvyšší od roku 2008. Pozoruhodné je přitom hlavně tempo samotného zpřísňování tuzemské měnové politiky, když centrální bance na posun z pandemických 0,25 % až na aktuální hladinu stačilo pouhého půl roku. Jak už se stalo v poslední době tradicí, hlasovalo pro zvýšení základní sazby 5 členů bankovní rady, zatímco 2 členové preferovali jejich stabilitu.

ČNB si dnešním krokem upevnila čelní pozici v pelotonu světových bankovních jestřábů. Zatímco české sazby během roku stačily narůst již o 3,50 procentního bodu, americké, kanadské či evropské nerostly vůbec, britské o 0,15pb, polské o 1,65pb a maďarské o 1,80pb.

Česká centrální banka si všímá hlavně výrazně rychlejšího růstu cen výrobců v zahraničí, pohonných hmot či regulovaných cen. To vše podtrhuje oproti poslední prognóze slabší česká koruna.

Jak připustil i guvernér Rusnok na tiskové konferenci, dnešním krokem tažení ČNB proti inflaci pravděpodobně nekončí. Právě tím, že se bankéři mezi prvními odhodlaně přihlásili k nekompromisnímu postupu – a nezvolili tedy taktiku chlácholení veřejnosti odkazy na přechodný charakter post-pandemického zdražování jako jiné centrální banky – se zavázali v nastoleném trendu pokračovat, dokud si to budou žádat ekonomická data. A právě ta budou patrně v nejbližší době hlasitě volat po dalším zpřísňování politiky. Pravidelné lednové úpravy ceníků zboží a služeb budou letos téměř jistě mířit strmě nahoru, zaručené se zdá být další zdražování energií – kde navíc vyprší dočasný efekt odpuštění DPH – a do meziročního srovnání vstoupí i dražší ropa. V důsledku těchto vlivů se začátkem roku 2022 v ČNB všechny kontrolky opět rozsvítí červeně a sazby pravděpodobně hravě překonají 4 %. Jediným vysvobozením by se mohla stát česká koruna, které v posilování zatím brání neutěšená pandemická situace. Její případné uklidnění by mohlo přes kurzový mechanismu přinést úlevu od zahraničních inflačních tlaků a odpracovat část povinností za centrální banku.

Zdroj informací

Vít Hradil, hlavní ekonom CYRRUS, a.s.

Datum

22. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3303 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál