Bohumil Trampota: Moneta : Valná hromada schválila akvizici skupiny Air Bank, navýšení kapitálu a dividendu

Bohumil Trampota: Moneta : Valná hromada schválila akvizici skupiny Air Bank, navýšení kapitálu a dividendu

Na dnešní valné hromadě schválili akcionáři Monety akvizici Air Bank a českého a slovenského Home Creditu. Schválili také navýšení kapitálu prostřednictvím emise nových akcií na financování kupní ceny zmíněných aktiv. Na této valné hromadě došlo také k odsouhlasení návrhu dividendy ve výši 3 CZK na jednu akcii.

Celková kupní cena za skupinu Air Bank je 25,9 mld. CZK. Moneta bude akvizici financovat vydáním nových akcií a z nadbytečného kapitálu.

Vydání nových akcií

Moneta vydá 255 500 000 ks nových akcií s nominální hodnotou 20 CZK. Celkový počet akcií se tak zvýší na 766 500 000. Úpis nových akcií proběhne ve dvou kolech.

V prvním kole budou moci všichni akcionáři přednostně upsat nové akcie za 82 CZK v poměru za dvě stávající akcie jedna nová. Investoři si budou moci koupit akcie Monety s 12,4% slevou k tržní ceně (17. 12. 2021). Ve druhém kolem budou zbylé akcie nabídnuty všem akcionářům za 90 CZK a všichni akcionáři mohou podat nabídku na koupi všech zbylých akcií.

Dividenda

Akcionáři schválili dnes i dividendu 3 CZK na akcii. To ve srovnání páteční závěrečnou cenou znamená hrubý výnos 3,3 %.Rozhodný den je stanoven na 27. prosince 2021. To znamená, že 22. prosinec je poslední den obchodování s akciemi Monety s právem na tuto dividendu. Výplata začne 17. ledna 2022.

Závěr

Po zamítnutí akcionáři na červnové valné hromadě došlo k úpravě podmínek. Vzhledem k tomu, že celková kupní cena se od předchozího hlasování nezměnila, akcionáři ji již jednou schválil, je hlavní rozdíl ve vypořádání transakce. Zásadním rozdílem a důvodem, proč byl předchozí pokus neúspěšný, byla skutečnost, že nové akcie by byly vydány jen do rukou PPF. Akcionáři tehdy odmítli naředění svých podílů. Nyní může každý akcionář na vydání nových akcií participovata upsal nové akcie s diskontem k současné tržní ceně.Navíc i tzv. proxy poradci pro dnešní VH doporučovali transakci přijmout. Šance na schválení se tedy dramaticky zvýšily, což potvrdili akcionáři rozhodnutím na dnešní valné hromadě.

Očekáváme, že k vydání nových akcií dojde v první polovině příštího roku. Předpokládáme také, že PPF překročí 30% podíl (nyní 29,941 %) a měla by následovat povinná nabídka převzetí, a to pravděpodobně za cenu 90 CZK.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

20. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3096 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál