Jana Steckerová: Růst výrobních cen se v listopadu dále zrychlil

Jana Steckerová: Růst výrobních cen se v listopadu dále zrychlil

České ceny průmyslových výrobců v listopadu pokračovaly ve svižném růstu, když meziměsíčně stouply o 1,2 %. Růst výrobních cen zrychlil i v meziročním vyjádření, a to z 11,6 % na 13,5 %. Nejvýrazněji se na něm v meziměsíčním srovnání stále podílely ceny v odvětví elektřiny, plynu a páry (1,9 % m/m), rostly ale i ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Poslední vývoj na světových komoditních trzích, kdy cena ropy v průběhu posledních týdnů poklesla z 85 dolarů za barel na současných zhruba 75 dolarů, naznačuje, že situace v této kategorii by se již mohla stabilizovat. Celkově se domníváme, že ceny ropy by dál již růst neměly.

Kromě energií a komodit rostly i ceny v potravinářském průmyslu (1,1 % m/m), což se dříve či později pravděpodobně promítne i do spotřebitelské inflace. Na druhou stranu v listopadu klesly ceny kovů, dřeva a papíru, což by mohlo signalizovat, že problémy s nedostatkem vstupních surovin by mohly začít pomalu slábnout.

Kromě cen tržních služeb se zdražovalo i v ostatních primárních okruzích. Ceny zemědělských výrobců v meziměsíčním srovnání stouply o 0,6 % m/m. Nahoru šly ceny obilovin, olejnin, vajec, mléka i ovoce. V meziročním srovnání pak ceny zemědělských výrobců stouply o 14,6 %. Vzhledem k nedostatku stavebních materiálů není překvapivé, že šly nahoru i ceny stavebních prací. V listopadu v meziměsíčním srovnání konkrétně o 0,4 %, ve srovnání s říjnovými 0,9 % je však tempo mírnější.

Celkově je z dnešních statistik patrné, že cenové tlaky v domácí ekonomice zatím zůstávají silné. Pro centrální banku to bude argument, aby v utahování měnové politiky dále pokračovala. Na prosincovém zasedání tak předpokládáme, že sáhne k 75bodovému zvýšení klíčové úrokové sazby. Ani to ale nebude ještě poslední. Příští rok se zřejmě podíváme na 4 %.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2086 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál