Jan Vejmělek: ECB dnes oznámí konec pandemického programu

Jan Vejmělek: ECB dnes oznámí konec pandemického programu

Americká centrální banka včera na svém zasedání oznámila, že do konce března ukončí program nákupu aktiv. Jeho pandemickou obdobu v Evropě by dnes na svém zasedání měla k březnu ukončit i ECB. Do zvýšení evropských sazeb je ale ještě hodně daleko. Předstihové PMI z Evropy ukážou v případě průmyslu na přetrvávající úzká hrdla ve výrobním procesu, služby stáhne dolů další pandemická vlna. Americká průmyslová produkce za listopad naváže na silné říjnové statistiky.

 

Tuzemské ceny v primárních okruzích letí dále vzhůru

Úrokový diferenciál v důsledku rozdílného směřování měnové politiky v USA a eurozóně by měl nadále spíše podporovat americký dolar. Nic by na tom nemělo změnit ani dnešní zasedání ECB. Předpokládáme, že na něm bude oznámen záměr ukončit v březnu pandemický program nákupů aktiv a od dubna navýšit objemy v rámci standartního programu APP. Detaily ohledně APP programu však ECB oznámí až v březnu, a to společně s případným vyhlášením TLTRO4. Zveřejněna bude i nová prognóza centrální banky. Ta podle našeho očekávání přinese revizi jádrové inflace ve směru nahoru pro rok 2022. Svůj inflační cíl by ECB měla konzistentně plnit v roce 2024. To je jeden z důvodů, proč jsme první zvýšení úrokových sazeb posunuli z poloviny roku 2024 na prosinec 2023. Bude se však jednat bude pouze o marginální krok v rozsahu 10 bb. Na nulovou úroveň by se depozitní sazba měla podle naší prognózy dostat v červnu 2024.

Ve směru podpory dolaru vyznívá i dnešní ekonomický kalendář. Evropské předběžné PMI za prosinec ukáží, že průmysl i služby mírně ztrácí na své dynamice. V průmyslu je stále velkým tématem nedostatek komponent pro výrobu a potíže v mezinárodní tranzitní dopravě, narůstají navíc obavy z vývoje cen energií. Sektor služeb samozřejmě negativně ovlivňuje stávající pandemická vlna. Naopak odpoledne ze Spojených států očekáváme solidní data z průmyslové výroby za listopad. Měla by navázat na velmi silné říjnové statistiky, kde byl patrný významný příspěvek automobilové produkce a ten by měl být vidět i v číslech za listopad. Mělo by se jednat o první ze signálů, že se úzká hrdla ve výrobním řetězci začínají velmi pomalu uvolňovat.

Z domova se dnes dočkáme dalších proinflačních dat, která mohou dále podpořit spekulace na zvyšování úrokových sazeb na zasedání ČNB příští středu. Náš odhad je zároveň tržním mediánem. Poslední série inflačních dat z domova i ze zahraničí překvapovala vesměs vyšší dynamikou. Trh tak již plně počítá se zvýšením sazeb ČNB na zasedání příští týden o 75 bb. Nyní je to tedy spíše o tom, zda to nebude 100 bb.

Inflace je pro J. Powella nepřítelem číslo jedna

Na globálním devizovém trhu včera panoval klid před bouří. Před večerním zveřejněním výsledku jednání amerických centrálních bankéřů se obchodníci nechtěli pouštět do žádných větších akcí. Euro proti dolaru tak stagnovalo. Dolar se nadále držel relativně silný navzdory tomu, že listopadové statistiky maloobchodních tržeb v USA celkem výrazně zklamaly. Riziko spíše jestřábího výstupu FOMC ale zelené bankovky podporovalo.

Výstup jednání FOMC byl nakonec mnohem více jestřábí, než s čím trh počítal. Tapering nabírá na tempu. Podle očekávání se měsíční odkupy aktiv snižují o 30 mld. měsíčně s tím, že program skončí v březnu. To umožní následně začít se zvyšováním úrokových sazeb. Projekce FOMC počítá pro příští rok s trojím zvýšením sazeb. To první podle nás přijde v červnu. Pro rok 2024 již medián členů FOMC počítá se sazbami nad 2 % (ve výši 2,1 %), čtyři z nich ale vidí 2,9 %, jeden dokonce nad 3 %. To jsou čísla výrazně nad tím, s čím dosud trh počítal ve svých cenách (vrchol na 1,5 % koncem roku 2023). Trhy vzaly optimisticky zprávu, že Fed hodlá s inflací bojovat, aniž by to ohrozilo ekonomický růst, ten by naopak mohla ohrozit právě inflace utržená z řetězu. Americké i asijské akciové indexy tak zaznamenaly slušné zisky, na eurodolarovém trhu po zvýšení volatility lehce posílilo euro. Nad 1,13 USD/EUR se ale kurz nedostal. Včerejší FOMC ve střednědobém horizontu favorizuje dolar.

Koruna včera atakovala vůči euru nejsilnější úrovně za poslední měsíc. Navázala tak na posilující trend z předchozího dne, ke kterému jí významně pomohl svým jestřábím komentářem k úrokovým sazbám guvernér Rusnok. Naše měna včera nejenže zisky udržela, ale dokonce mírně rozšířila. Po celý den se kurz držel pod hladinou 25,30 CZK/EUR, v pozdních odpoledních hodinách se dokonce pod tlak dostávala úroveň 25,25 CZK/EUR. Koruně se dařilo zejména v relativním srovnání vůči regionálním měnám. Polský zlotý a zejména maďarský forint včera totiž proti euru ztrácely.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

16. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2955 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál