Jana Steckerová: Jiří Rusnok pomohl koruně na silnější úrovně

Jana Steckerová: Jiří Rusnok pomohl koruně na silnější úrovně

Koruna si dnes připisovala další zisky. Na silnější úrovně jí pomohlo vyjádření guvernéra Jiřího Rusnoka, podle kterého sazby v příštím roce budou spíše poblíž 4 % než 3 %. Naznačil, že centrální banka může zvýšit sazby ještě nejméně o jeden procentní bod, než klíčová úroková sazba dosáhne v příštím roce svého vrcholu. Zároveň dodal, že je možné, že na prosincovém zasedání bude třeba zvednout sazby o více než 50 bb. K názoru, že centrální banka na zasedání 22. prosince utáhne měnovou politiku o 75 bb, se začínáme přiklánět i my. Zároveň je to i v souladu s tím, co ve svých cenách nyní zahrnuje trh. Koruna na vyjádření Jiřího Rusnoka reagovala posílením z úrovní okolo 25,37 CZK/EUR k hladině 25,30 CZK/EUR. Tu se jí ale prorazit nepodařilo.

Zveřejněn byl dnes i vývoj deficitu bilance běžného účtu. Ten byl výrazně nižší, než s čím jsme počítali. Na tento údaj však kurz koruny nereagoval.

Během úterního obchodování posilovala nejen česká koruna, ale i ostatní regionální měny. Maďarský forint zpevňoval díky očekávání dalšího zpřísňování domácí měnové politiky, náladu regionálním měnám vylepšovalo i sílící euro. Maďarská centrální banka nakonec zvýšila klíčovou tříměsíční depozitní sazbu o 30 bb na 2,4 %, tedy o 10 bb méně, než s čím počítal trh. Zároveň ale oznámila ukončení programu QE. Forint byl tak ve srovnání s předchozím dnem o 0,5 % silnější, když se v odpoledních hodinách obchodoval za 366 HUF/EUR. Polský zlotý si na své konto během úterního obchodování připsal 0,2 % (na 4,623 PLN/EUR).

Společná evropská měna dnes vyšplhala až na 1,132 USD/EUR. V odpoledních hodinách ale o část svých zisků přišla a spadla zpět pod 1,13 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

14. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.5605 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál