Michal Brožka: Nebýt odpuštění DPH, je inflace na 7 %

Michal Brožka: Nebýt odpuštění DPH, je inflace na 7 %

Spotřebitelské ceny v ČR v listopadu oproti říjnu vzrostly o 0,2 %, a meziroční míra inflace zrychlila na 6,0 % z předchozího tempa 5,8 %. To bylo plně v souladu s průměrným očekáváním analytiků a jen desetinku nad naším odhadem. Nejistota odhadů ale tentokrát byla vysoká, když se pohybovaly v širokém pásmu od 5,2 % do 6,4 %.

Na první pohled byly tentokrát hlavním tahounem zdražení ceny u čerpacích stanic s meziměsíčním růstem o 4,4 % a ceny potravin, které zdražily o více než jedno procento. Nicméně pěkné cenové veletoče se tentokrát odehrály v cenách energií. Zde sice došlo u mnohých zákazníků ke skokovému zdražení, ale proti tomu působilo odpuštění plateb DPH za energie pro všechny zákazníky. V důsledku toho průměrná cena elektřiny v listopadu klesla meziměsíčně o 16,2 % a zemního plynu o 11,2 %. Nebýt odpuštění platby DPH, tak by už nyní nebyla meziroční míra inflace na 6 %, nýbrž na 7 %. Současně to znamená další výrazné zrychlení jádrové inflace.

Největší otazníky ale směřují na leden, který obchodníci častěji využívají k úpravě ceníků. Počítáme s tím, že meziroční míra inflace na začátku příštího roku vystoupá do blízkosti 7 %. Až pro druhou polovinu příštího roku čekáme její podstatné zpomalení, kterému pomůže očekávané zlepšení situace v dodávkách komponent a materiálů. V průměru by se tak inflace v příštím roce měla nacházet poblíž 5 %. Rizikem je, že problémy na nabídkové straně budou trvat déle a pak může inflace snadno vystoupat i vysoko nad 7 %.

Inflace se aktuálně nachází více než procentní bod nad prognózou centrální banky. Ve prospěch utažení měnové politiky působí i neochota koruny posílit, rychlejší růst spotřeby domácností i mezd. V prosinci tak čekáme další zvýšení úrokových sazeb ČNB o 50 bp a v únoru o dalších 50 bp na úroveň 3,75 %. To je mírně nad současnou prognózou ČNB.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

10. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1576 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál