Jana Steckerová: Inflace pomohla koruně na silnější úrovně

Jana Steckerová: Inflace pomohla koruně na silnější úrovně

Data přicházející z domácí ekonomiky tento týden, byla smíšená. Zatímco maloobchodní tržby za říjen solidně rostly, deficit zahraničního se dále prohloubil, přičemž na výsledcích průmyslové výroby byl patrný vliv odstávek v automobilovém průmyslu a nedostatek výrobních komponent. Za pozornost stály i mzdy, jejichž růst v meziročním vyjádření zpomalil z 11,4 % v Q2 na 5,7 % v Q3.

Nejzajímavějším indikátorem tohoto týdne byla bezesporu listopadová inflace, která sice dopadla tak, jak trh očekával (6 % y/y), od prognózy centrální banky se ale již odchýlila o citelných 110 bb. Výrazně směrem nahoru se posunula i jádrová inflace, která zrychlila na 7,8 %. Forwardové sazby reagovaly růstem až o 20 bb a ve svých cenách na prosincovém zasedání nyní již zahrnují 75bodové utažení měnové politiky. To je i úroveň, ke které se vzhledem k poslednímu vývoji inflace, začínáme klonit my. Díky vyhlídkám na výraznější utažení měnové politiky v pátek posilovala i česká koruna. Ta si na své konto připsala 0,2 % a posunula se na úroveň 25,36 CZK/EUR.

Polská centrální banka tento týden zvýšila úrokové sazby o 50 bb na 1,75 %, což bylo v souladu s očekáváními. Pro polský zlotý tak tento krok žádný výraznější impulz nepředstavoval a polská měna se po celý týden pohybovala převážně v pásmu 4,58-4,62 PLN/EUR. Poměrně poklidné obchodování si tento týden užíval maďarský forint, a to i navzdory tomu, že maďarská inflace rostla nejrychlejším tempem za posledních čtrnáct let. Tamní centrální banka reagovala zvýšením týdenní depozitní sazby o dalších 20 bb na 3,3 %. Od listopadu tuto sazbu zvýšila celkově již o 150 bb. Forint na tento krok ale nijak zásadně nereagoval a po celý týden se držel v pásmu 364-368 HUF/EUR.

S německými továrními objednávkami, které v říjnu meziměsíčně nečekaně propadly o téměř 7 %, nebyl vstup pro euro do tohoto týdne zrovna šťastný. Reputaci německé ekonomice pak ale vylepšila solidní průmyslová produkce i složka očekávání ZEW indexu. Týden završilo zveřejnění americké inflace, která v meziročním srovnání zrychlila na 6,8 %, což nicméně trh očekával. Společná evropská měna se tak v průběhu týdne pohybovala převážně mezi 1,125-1,135 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

10. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0365 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál