Bohuslav Čížek: Komentář k výsledkům průmyslu za říjen 2021

Bohuslav Čížek: Komentář k výsledkům průmyslu za říjen 2021

Pokles průmyslu v říjnu nebyl překvapením. Podepsalo se na něm zejména omezení výroby v automobilovém průmyslu, které se následně přelilo i do dodavatelských řetězců a návazných odvětví, jako je výroba pryže, plastů či kovů. Nesmíme ale zapomínat, že srovnáváme s loňským rokem, kdy se poslední tři měsíce průmyslu relativně dařilo. Většina ostatních odvětví přitom stále roste.

Po úspěšném rozjezdu průmyslu v první polovině roku, kdy jsme se v některých měsících dostali i na předkrizové hodnoty, postupně růst průmyslu zmrazily známé problémy jako nedostatek a zpožděné komponenty, prudké zdražování a vyprahlý trh práce. Tyto komplikace nás budou provázet v závěru letošního roku a z části se přelijí i do roku příštího. Pokles průmyslové produkce brání lepším výsledkům celé ekonomiky. Pro letošek proto nakonec očekáváme růst HDP „pouze“ o 2,4 %.
 
Firmy jsou ale ve výhledu do příštího roku pozitivní, podle našich průzkumů očekávají v roce 2022 více zakázek. Potenciál k růstu tedy je. Lépe ho využijeme, pokud se podaří některé bariéry postupně odbourat.

Zdroj informací

Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR

Datum

8. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3094 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál