Jan Vejmělek: Zavřené automobilky se negativně podepsaly na říjnové průmyslové výrobě

Jan Vejmělek: Zavřené automobilky se negativně podepsaly na říjnové průmyslové výrobě

Z domova se dnes dočkáme trojice dat z reálné ekonomiky za říjen. Tento měsíc byl, zejména jeho druhá polovina, poznamenán zastavením produkce automobilů. To se negativně podepsalo nejenom na samotné průmyslové produkci, ale i statistikách vývozu, respektive zahraničního obchodu jako celku. Sílící investiční aktivita by se pak měla odrazit ve vyšší dynamice stavební produkce. Průmyslová výroba za říjen bude dnes ráno oznámena i v Německu. Včerejší téměř katastrofální výsledek podnikových objednávek představuje zdvižený varovný prst. V kombinaci s aktuální pandemickou situací pak nebudeme překvapeni dalším zhoršením ZEW indexu očekávání. Finální statistiky HDP eurozóny za Q3 21 zřejmě potvrdí předchozí odhady. Z hlediska struktury se ukáže hlavním tahounem spotřeba domácností.

Ekonomiku eurozóny táhne spotřeba domácností

Německému průmyslu se letos nedaří a prakticky každé zveřejněné měsíční číslo zklamalo. Vzhledem ke včera publikovaným téměř katastrofálním statistikám tamních podnikových objednávek se bojíme, že se můžeme dočkat dalšího zklamání také v případě údaje za říjen. Potíže v globálním dodavatelském a výrobním řetězci přetrvávají déle, než se čekalo. A pravděpodobně se začnou narovnávat až s rokem 2022, což by mělo německé produkci výrazně pomoci. Proti tomu ovšem bude stát slabší poptávka z Číny a dopad současné pandemické vlny. Opětovný výskyt pandemie by měl být hlavním důvodem listopadového zhoršení ZEW indexu, který hodnotí očekávání investorů v Německu.

Mezičtvrtletní růst HDP eurozóny za Q3 21 bude podle nás potvrzen na +2,2%. To znamená 0,3 % pod předpandemickou úrovní z Q4 19. Z hlediska struktury předpokládáme významný pozitivní vliv spotřeby domácností (příspěvek +2,1 pb). Dalších 0,3 pb by měl přidat čistý export, primárně kvůli exportu služeb, tedy turismu. V závěru roku eurozóna dále poroste a překoná předpandemicku úroveň. Celoroční výsledek se tak bude podle našeho odhadu pohybovat mezi 5,2 a 5,3 %. Příští rok by měla ekonomika přidat dalších 4,3 % díky spotřebě domácností, z hlediska produkce pak zejména zásluhou sektoru služeb, nicméně silné oživení předpokládáme po letošním slabém výsledku u průmyslové výroby. Investice by měly růst rychleji než ekonomika jako celek.

Říjnové statistiky z reálné ekonomiky potvrdí slabý vstup do závěrečného čtvrtletí. Česko jako průmyslová země primárně zamřená na produkci automobilů a automobilových dílů doplácí na úzká hrdla v globálním výrobním řetězci. V případě produkce automobilů se jedná zejména o problém s nedostatkem čipů. V říjnu situace vyeskalovala do takové míry, že hlavně druhá polovina měsíce se nesla ve znamení úplného zastavení výroby například ve Škodě Auto. Pokud se nevyrobí, tak se ani nevyveze. Obáváme se tak dalšího špatného výsledku bilance zahraničního obchodu jako celku.

Dnešní ekonomický kalendář tak nahrává spíše americkému dolaru na úkor eura. To samo implikuje spíše neatraktivitu regionálních měn včetně české koruny. U ní se navíc obáváme, že dnešní data spíše zklamou. Po neschopnosti posílit výrazněji pod 25,40 CZK/EUR tak pro dnešek vidíme riziko naopak testování hladiny 25,50 CZK/EUR.

Koruna své zisky neudržela

Vstup do nového týdne lemovaly oproti odhadům dramaticky horší data německých průmyslových objednávek za říjen, což se podepsalo na kurzu eura. Ten včerejší evropskou seanci začal na slabé úrovni u 1,128 USD/EUR. Během evropského obchodování se společná měna postupně zotavovala s tím, jak globální finanční trhy pozitivně vnímaly relativně příznivé zprávy ohledně koronavirové mutace omicron.

Tuzemští obchodníci se včera dočkali solidních říjnových statistik maloobchodních tržeb. Ty překonaly tržní konsensus a ukázaly na relativně silnou spotřebu domácností. Z pohledu ČNB překvapily svou dynamikou mzdy za Q3 21, i když jinak byl jejich výsledek v souladu s tržním očekáváním. Pozitivní impuls pro korunu přes vyšší tržní úrokové sazby měl ale jepičí život. Koruna posílila z otevíracích 25,46 CZK/EUR o deset haléřů, ještě během dopoledne se ale začala vracet nad 25,40 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

7. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2271 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál