Jana Steckerová: Nezaměstnanost v USA dále poklesne

Jana Steckerová: Nezaměstnanost v USA dále poklesne

Počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA zřejmě opět překročí 500 tisíc. Míru nezaměstnanosti tak čeká další pokles, což by mohlo umocnit očekávání, že úrokové sazby v USA porostou dříve, než se očekávalo. V eurozóně budou zveřejněny pouze finální PMI ze služeb a kompozitní PMI za listopad. Kvůli výraznému zhoršení pandemické situace za poslední týden očekáváme jejich revizi směrem dolů. Stále se však nachází nad dlouhodobým průměrem.

PMI indexy v eurozóně čeká revize směrem dolů

Ve Spojených státech bude dnes zveřejněna klíčová statistika z trhu práce (Nonfarm Payrolls). Ta zřejmě ukáže na další solidní tvorbu nových pracovních míst mimo zemědělský sektor (515 tisíc). Jejich počet by měl růst především ve službách, a to v oblasti zábavy a cestování. Ke zvyšování zaměstnanosti by mohl přispět i fakt, že lidé již vyčerpali dočasně zvýšené příspěvky v nezaměstnanosti a budou se vracet do práce. Míra nezaměstnanosti tak pravděpodobně poklesne na 4,3 % z předchozích 4,6 %. To by mohlo umocnit očekávání na dřívější zvyšování úrokových sazeb v USA. Více v tomto směru napoví zasedání Fedu, které je naplánované na 15. prosince. Zveřejněna na něm bude i nová prognóza vývoje úrokových sazeb. Ta zřejmě ukáže, že se více guvernérů kloní ke zvýšení sazeb již v roce 2022 než v letech 2023 či 2024 tak, jak tomu bylo doposud. Americký dolar tak bude mít otevřenou cestu k dalšímu posilování.

V eurozóně budou zveřejněny pouze finální výsledky kompozitních PMI a PMI ve službách. Vzhledem k tomu, jak výrazně se za poslední týden zhoršila pandemická situace, očekáváme revizi PMI ve službách o 0,5 bodu směrem dolů na 56,1 bodu. O 0,4 bodu bude stejným směrem revidován i kompozitní indikátor, který se ale i tak udrží nad dlouhodobým průměrem.

Region v plusu

V eurozóně byly včera zveřejněny ceny průmyslových výrobců za říjen. Ty v meziročním srovnání překročily 20 % (21,9 %). Nahoru je táhly především ceny energií, které byly ve srovnání se stejným měsícem loňského roku vyšší o 62,5 %. Euro na data reagovalo mírným posílením a v odpoledních hodinách se obchodovalo za 1,134 USD/EUR, tedy ve srovnání s předchozí dnem o 0,2 % výše.

Společně s eurem posilovaly i regionální měny. Česká koruna si na své konto připsala 0,3 % a posunula se na 25,42 CZK/EUR. Nejvíce z regionu posílil polský zlotý, a to o 0,7 % na 4,594 PLN/EUR. Polská měna těžila z výroků guvernéra tamní centrální banky Glapinského, který změnil rétoriku a současné inflační tlaky již nepovažuje za dočasné. O 0,2 % na 362,2 HUF/EUR posílil i maďarský forint. Ten si připisuje zisky díky očekávání dalšího utahování měnových podmínek maďarskou centrální bankou. Ta ve středu oznámila, že ukončí program QE, přičemž včera zvýšila efektivní týdenní depozitní sazbu o dalších 20 bb na 3,1 %.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

3. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.652 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál