Michal Brožka: Výrobní aktivita v ČR opět zrychluje

Michal Brožka: Výrobní aktivita v ČR opět zrychluje

Index nákupních manažerů v listopadu vzrostl na hodnotu 57,1 bodů z předchozích 55,1 bodů. Zatímco v říjnu tento index klesl pod všechny odhady, listopadu naopak odhady v opačném směru překonal. S ohledem na vyšší úroveň indexů PMI v zemích eurozóny, zejména v Německu, a také s ohledem na zprávy o částečném obnovení výroby automobilů, jsme počítali se zvýšením na 55,6 bodů. Tržní medián byl nepatrně níž.

Index PMI tedy indikuje zvýšení výrobní aktivity ve zpracovatelském průmyslu od listopadu. Úroveň PMI je ale stále nadhodnocena problémy v subdodávkách, které vedou k protahování dodavatelských termínů.

Zpráva uvádí, že v listopadu došlo ke zvýšení objemů výroby i nových zakázek. S navýšením produkce došlo i k nejpomalejšímu růstu rozpracovanosti od letošního března. Naopak rekordním tempem údajně roste tvorba zásob výrobních vstupů z důvodu obav z budoucího růstu cen a nedostatku výrobních vstupů. Firmy doslova dle zprávy PMI budují bezpečnostní zásoby. Tento faktor je bohužel sebenaplňujícím tržním mechanismem, který způsobuje ještě vyšší tlak na růst cen. Tempo zdražování vstupů bylo podle nákupních manažerů nejvyšší za poslední čtyři měsíce, když firmy hlásily zdražení klíčových materiálů jako jsou kovy, plasty, energie a pohonné hmoty. Pozitivem je, že s růstem výroby se rychleji zvyšovala i zaměstnanost.

Ohledně výhledu do blízké budoucnosti PMI uvádí, že sentiment týkající se vyhlídek na budoucí výrobu v polovině posledního čtvrtletí oslabil vzhledem k obavám o stabilitu dodávek energie a zákaznické poptávky. Optimismus mezi výrobci nicméně přetrvává. Příběh výrobců v nejbližší době stále budou silně ovlivňovat výpadky subdodávek.

Česká koruna na nově zveřejněná data nereaguje a spíše ji ovlivňují zprávy týkající se pandemie.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

1. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4336 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál