Jana Steckerová: Region posiluje

Jana Steckerová: Region posiluje

Regionální měny dnes posilovaly. Nahrálo jim k tomu zklidnění paniky kolem nové mutace omikron i data, která přicházela z regionu a eurozóny. Listopadová inflace opět překvapila ve směru nahoru. V eurozóně se dostala až na historicky nejvyšší úroveň 4,9 % y/y, její jádrová složka pak na 2,6 %. To by ale měl být vrchol a v následujících měsících by měla začít ubírat na tempu (k tomu přispěje pokles cen energií i zmírňování problému se subdodávkami). Pro společnou evropskou měnu však dnešní čísla v každém případě znamenala impulz pro posílení.

Euro se dostalo až na úroveň 1,137 USD/EUR a bylo tak ve srovnání s předchozím dnem o 0,7 % silnější. To dopomohlo společně se zveřejněnými daty k ziskům i regionálním měnám. Polská inflace předčila očekávání, když v meziročním srovnání vyšplhala až na rekordních 7,7 % (trh čekal 7,3 %) . Ani to však zřejmě ještě není maximum. V lednu pravděpodobně překročí hladinu 8,0 %. V důsledku toho očekáváme masivní utažení polské měnové politiky (25 bb v prosinci, 150 bb v Q1 22). Polský zlotý v průběhu dnešního dne posílil o 0,5 % a dostal se tak na 4,665 PLN/EUR. Zisky si ale připisoval i maďarský forint, který během úterního obchodování zpevnil o 0,4 % na 366,0 HUF/EUR.

Na domácí půdě byl zveřejněn zpřesněný odhad HDP za Q3. Výkonnost české ekonomiky byla podle něho o desetinku lepší, než s čím počítal odhad předchozí a dosáhla tak mezikvartálně 1,5 %. Táhla jí hlavně spotřeba domácností (+4,2 % q/q) a přírůstek stavu zásob. Fixní investice naopak poklesly (-3,1 % q/q). Z centrálních bankéřů se dnes pro agenturu Reuters vyjádřil Marek Mora. Podle jeho slov je centrální banka připravena dále zvyšovat úrokové sazby, nicméně už ne tak razantně. Do jaké výše naplnění prognózy ČNB sazby zvýší, to bude záležet na vývoji rizik. Koruna si, stejně jako ostatní regionální měny, v úterý připisovala zisky. Posílila o 0,2 % a dostala se na úroveň 25,55 CZK/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

30. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1549 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál