Jan Vejmělek: Obáváme se sestupné revize tuzemského HDP za Q3 21

Jan Vejmělek: Obáváme se sestupné revize tuzemského HDP za Q3 21

Zejména kvůli slabému průmyslu se obáváme slabšího výsledku tuzemského HDP za Q3 21 ve srovnání s tím, co přinesl předběžný odhad. Další zlepšení na německém trhu práce potvrdí listopadová data. Jak ukázala včerejší data, nemalou část kupní síly německých spotřebitelů odebírá stále zrychlující inflace. A že spotřebitelské ceny rostou stále rychleji i v eurozóně jako celku, dnes potvrdí listopadová čísla za měnovou zónu jako celek. A to samé platí i pro druhou stranu Atlantického oceánu, což se negativně podepíše na listopadovém ukazateli americké spotřebitelské důvěry za listopad.

Inflace v eurozóně je rekordní

Pro aktuální situaci na globálních trzích je klíčový vývoj pandemie covid-19. Pokud jde o dnešní ekonomická data, ta zřejmě jednoznačný směr trhu neudají. Z Německa předpokládáme další zlepšení situace na trhu práce – absolutní snížení počtu nezaměstnaných i pokles míry nezaměstnanosti. Za zlepšením by měla stát zejména nová místa v sektoru služeb, což stále souvisí s postupným otevíráním po přechozí covidové vlně. Ta aktuální ale představuje významné riziko. Kromě pandemie je aktuálním fenoménem inflace. Po včerejší vysoké listopadové hodnotě se obáváme historicky nejvyšší úrovně i za eurozónu jako celek. Předpokládáme meziroční zrychlení harmonizované inflace z říjnových 4,1 % na 4,5 %, přičemž významné zrychlení zaznamená jádrová složka. Vysoká inflace trápí i Spojené státy, kde se obáváme negativního dopadu do ukazatele spotřebitelské důvěry.

I region dnes přinese další vysoké inflační číslo, tentokráte z Polska, což jenom povzbudí spekulace na prosincové zvýšení tamních úrokových sazeb. Náš severní soused zároveň zveřejní finální čísla HDP za Q3 21. Druhé čtení statistik z národního účetnictví bude zveřejněno i u nás. Obáváme se revize směrem dolů, a to hlavně kvůli slabému výsledku průmyslové výroby. Z pohledu koruny se tedy nebude jednat o povzbudivou informaci, nejenom tuzemský kurzový vývoj je ale aktuálně primárně ovlivňován globálním sentimentem ve světle aktuální pandemické vlny v Evropě a přicházejícími informacemi o nové mutaci omikron.

Do dnešního dne vstupují trhy na pesimistické vlně, akciové indexy klesají, zrovna tak tržní úrokové sazby. Šéf Fedu J. Powell vyjádřil obavy, že omikron představuje riziko pro plnění duálního mandátu – cenové stability a maximální zaměstnanosti.

Páteční panika kolem omikronu včera mírnila

Téma nové mutace koronaviru hýbalo finančními trhy i na počátku nového týdne. Ovšem zatímco na konci toho minulého mutace omikron trhy děsila, včera tomu bylo naopak. Podle informací z Jižní Ameriky se zdá, že pacienti nakažení touto formou mají jiné symptomy, a co je pro trhy klíčové, zatím to vypadá, že ve srovnání s variantou delta jsou mírnější. Akciové indexy se tak včera vydaly vzhůru, své páteční ztráty mírně korigoval americký dolar s tím, jak dolarové sazby rostly rychleji než ty eurové. Ještě razantněji vystřelily ty korunové, což pro naši měnu znamenalo odpoutání se od hladiny 25,70 CZK/EUR a posun směrem k 25,60 CZK/EUR.

Listopadové sentiment indikátory z dílny Evropské komise ukázaly na zhoršení nálady. To se koncentrovalo primárně do spotřebitelského sentimentu, když evropské domácnosti citlivě reagují zejména na zvyšující se spotřebitelské ceny. A ty skutečně svižně rostou. Včerejší německá předběžná data za listopad opětovně překvapila svou razancí. Harmonizovaná inflace dosáhla v meziročním rovnání 6,0 %, nejvíce v historii časové řady od počátku roku 1997. V národním pojetí rostly ceny v Německu meziročně o 5,2 %, tedy nejvíce od roku 1992. Pokud jde o náladu podnikatelského sektoru, ta se v průmyslu pouze nepatrně snížila, naopak ve službách bylo zaznamenané celkem solidní zvýšení.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

30. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.136 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál