Martin Gürtler: Pokles aktivity v listopadu zaznamenal jak evropský průmysl, tak i služby

Martin Gürtler: Pokles aktivity v listopadu zaznamenal jak evropský průmysl, tak i služby

Listopadové PMI ukážou na rozdílný vývoj ekonomické aktivity na obou stranách Atlantiku. V Evropě očekáváme další zpomalení jak v případě průmyslu, tak i služeb. Zatímco ve výrobním sektoru nadále převládá negativní vliv chybějících materiálů, služby pociťují zvyšující se riziko lockdownů. I přesto by však oba zmíněné sektory měly setrvat v pásmu expanze. V USA je pandemická situace lepší a podle dříve zveřejněných ukazatelů průmyslové produkce a maloobchodních tržeb tamní ekonomika v říjnu významně ožila. To by se podle očekávání trhu mělo odrazit v mírném zvýšení tamních PMI.

Přes jejich snížení by PMI měly setrvat nad 50 body

Hlavními makroekonomickými indikátory dneška jsou listopadové PMI indexy ekonomické aktivity. Jejich předběžné odhady budou zveřejněny pro Německo, celou eurozónu, a také USA. V případě evropských ukazatelů očekáváme oproti předchozímu měsíci snížení, a to jak ve zpracovatelském průmyslu, tak i v oblasti služeb. Výrobní sektor i nadále významně trápí problémy s dodávkami materiálů. V Německu tak odhadujeme další pokles PMI z průmyslu z 57,8 b. na 57,3 b. a v eurozóně pak z 58,3 b. na 57,7 b. Šlo by tak o čtvrtý, resp. pátý pokles v řadě. I přes negativní trend však zůstávají indexy výrazně nad 50 body, tedy v pásmu expanze. Důvodem je zejména přetrvávající poptávka, která se odráží v silných číslech průmyslových objednávek. Sestupné tendence převládají již také v sektoru služeb. Zde se projevuje zhoršující se pandemická situace. V Německu očekáváme pokles PMI ze služeb z 52,4 b. na 51,9 b. a v eurozóně z 54,6 b. na 54,4 b. S ohledem na obnovené zavádění tvrdých restrikcí, jehož jsme nyní v řadě zemí svědky a které ještě v listopadových PMI pravděpodobně zohledněno nebude, lze předpokládat další pokles v prosinci.

V USA jsou na tom z hlediska pandemie nyní lépe a podle říjnových indikátorů průmyslové produkce a maloobchodních tržeb tamní ekonomika významně ožila. To by se podle očekávání trhu mělo odrazit i v mírném nárůstu PMI indexů. Ve zpracovatelském průmyslu se čeká zvýšení z 58,4 b. ba 59,1 b., v oblasti služeb z 58,7 b. na 59,0 b. Zveřejněn ve Spojených státech bude i listopadový indikátor průmyslové aktivity od richmondského Fedu, u kterého trh očekává v podstatě stagnaci na úrovni předchozího měsíce.

Úrokové sazby ČNB podle Holuba vzrostou nad 3 %

Polský průmysl v říjnu pozitivně překvapil. Jeho produkce se zvýšila meziměsíčně o 2,3 %, zatímco se čekal pokles o 0,5 % (sezonně neočištěno). V meziročním srovnání vzrostl tamní výrobní sektor o 7,8 %, když se čekalo 5,3 %. Ukazatel ekonomické aktivity od chicagského Fedu za říjen vykázal vyšší nárůst, než jaký trh očekával. Je tak dalším důkazem, že výkon americké ekonomiky byl v říjnu slušný. Naopak spotřebitelská důvěra v eurozóně podle předběžného odhadu Evropské komise za listopad překvapila výraznějším poklesem.

Člen bankovní rady ČNB Tomáš Holub v rozhovoru pro Patria Finance uvedl, že měnově politické sazby podle něj vzrostou mírně nad svou rovnovážnou úroveň. Tu centrální banka odhaduje poblíž 3 %. Podle Holuba se ČNB velkými kroky z posledních měsíců podařilo dohnat inflační vývoj. Zároveň však přiznává, že inflace by i tak měla na začátku příštího roku atakovat 7 %. Očekávání trhu, že se úroková míra v příštích šesti měsících posune až k hranici 4 % je více, než implikuje prognóza ČNB, ale za přehnaná by je Tomáš Holub neoznačil. Rizikem by podle něj mohly být déle trvající poruchy v globálních výrobních řetězcích, podobným rizikem je také prozatím příliš neposilující kurz koruny. Centrální banka přitom na konci letošního roku očekává s ohledem na poslední vývoj poměrně silný kurz kolem 25 CZK/EUR. Novou covidovou vlnu nechce Holub podceňovat, dosavadní zkušenost ale podle něj naznačuje, že by případné lockdowny měly na ekonomiku spíše stagflační dopad, ne protiinflační.

Americký prezident Biden rozhodl, že pro další čtyři roky prodlouží mandát současnému šéfovi Fedu J. Powellovi. Změny bychom se však měli dočkat na pozici jeho zástupce, kterým by měla být Lael Brainardová. Ta by tak měla nahradit Richarda Claridu. Jména navržená americkým prezidentem ještě musí být schválena tamním Senátem.

Koruna se včera pohybovala kolem 25,40 CZK/EUR, kam oslabila v průběhu pátečního obchodování. Na slabších úrovních ji drží především zhoršená pandemická situace, která působí proti výraznému úrokovému diferenciálu. Vyšší riziková averze vůči rozvíjejícím se trhům se podepisuje na celém středoevropském regionu. Americký dolar v průběhu včerejška vůči euru posílil o přibližně 0,5 %. Na riziko plošného zavádění lockdownů reagují také ceny komodit. Cena ropy Brent se po výrazném pátečním poklesu obchodovala míně nad 78 USD/barel.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

23. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2438 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál