Jan Vejmělek: Covid napadnul riziková aktiva

Jan Vejmělek: Covid napadnul riziková aktiva

V závěru týdne dolehla na finanční trhy tíha další pandemické vlny. Zejména v Evropě se situace dramaticky zhoršuje. Do radaru globálních investorů se tak dostaly zprávy z Rakouska, které jako první evropská země zavádí celkový lockdown, od února příštího roku pak povinné očkování proti covid-19 pro všechny. Pandemická situace, pokud jde o nové nakažené, je v dosavadní pandemické historii nejhorší v Německu, ale i ve střední Evropě včetně Česka. A je tedy pouze otázkou času, kdy s podobně razantními opatřeními jako Rakousko přijdou další evropské země.

Vítězem pátečního obchodování na globálním devizovém trhu se tak stal americký dolar. Euro vůči němu během páteční evropské seance padalo a s odpoledním příchodem amerických obchodníků na trh trend dále akceleroval. Zatímco dnešní ranní kotace se nacházely ještě u 1,136 USD/EUR, odpoledne již atakoval 1,125USD/EUR. Čtvrtá vlna covidové pandemie v Evropě tak společnou měnu srazila proti dolaru na nejslabší úroveň od loňského června.

Dramaticky se zhoršující pandemická situace a padající euro se negativně podepsaly i na regionálních měnách. Nejdramatičtěji dnes ztrácí maďarský forint, který oslabuje o výrazných 1,3 % a není příliš daleko od vůbec historicky nejslabší hodnoty. Naopak reaktivně nejlépe se drží polský zlotý se ztrátou zhruba poloviny procenta. Polská měna se dnes dočkala lepších říjnových dat, pokud jde o zaměstnanost; naopak dynamika mezd nepatrně zaostala za očekáváním. Česká měna dnes odepsala proti euru zhruba dvě třetiny procenta, když se kurz po dvou týdnech opět dostal nad 25,40 CZK/EUR. Výrazně ale pro našince zdražil americký dolar. Jeho cena dnes přesáhla 22,55 koruny a byla nejvyšší za poslední rok a půl.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

19. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2041 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál