Jan Vejmělek: Ceny v německém průmyslu rekordně rostou

Jan Vejmělek: Ceny v německém průmyslu rekordně rostou

Dnešní ranní čísla z Německa potvrdí přetrvávající zrychlování růstu cen průmyslových výrobců, což bude významnou informací i pro tuzemské centrální bankéře. Polské statistiky z říjnového trhu práce stvrdí trend rostoucí zaměstnanosti a zvyšujících se mzdových tlaků.

 

Polský trh práce se dále utahuje

Ani závěr týdne nebude příliš bohatý na důležitá data, která by měla potenciál finanční trhy zásadně ovlivnit. Německé ceny průmyslových výrobců zaznamenaly během září historický vzestup o 2,3 %. Říjen by sice měl být o něco slabší, i tak bude znamenat další zrychlení meziroční dynamiky, a to podle tržního konsensu až na 16,2 %. Dramatický růst cen průmyslových producentů v Německu a potažmo v eurozóně jako celku je významným vstupním parametrem pro hodnocení tuzemských inflačních tlaků.

Regionální ekonomický kalendář přinese statistiky z říjnového trhu práce v Polsku. Data zaměstnanosti a mzdového vývoje potvrdí utahování podmínek. Pro polský zlotý a potažmo další regionální měny to ovšem žádným novým impulsem nebude.

Koruna ve světle bavorského modelu lockdownu mírně oslabila

Na globálním devizovém trhu panoval včera klid. Euro se drželo stabilní na relativně slabých úrovních pod 1,135 USD/EUR. Evropský kalendář nepřinesl vůbec nic. Pokud jde o odpolední americká data, týdenní čísla z amerického trhu práce nijak významně nezklamala a potvrdila zlepšující se tendence. Výrazně lepším výsledkem skončil Fed index monitorující vyhlídky podnikatelů ve Philadelphii. Naproti tomu Kansaský Fed index průmyslové aktivity zklamal. Během americké seance euro dostalo růstový impuls směrem k 1,137 USD/EUR, aby v průběhu dnešního asijského obchodování klesalo zpět k 1,135 USD/EUR.

Koruna po převážnou většinu včerejška stagnovala na silné úrovni těsně nad hladinou 25,20 CZK/EUR. Teprve s příchodem amerických obchodníků na trhu se obchodování rozhýbalo a kurz se vyšvihl směrem k 25,30 CZK/EUR. Tuzemsko včera žilo především jednáním vlády v situaci, kdy se pandemická situace začíná vymykat kontrole. Vláda tady s platností od pondělí zavádí „bavorský model“, který se primárně dotkne nenaočkovaných. Nepotěšila statistiky výroby automobilů za říjen. Nedostatek čipů a uzavírky v automobilkách vedly k meziročnímu propadu o 47 %.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

19. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Reklama

Page generated in 2.6882 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál