Bohumil Trampota: Kofola: Meziroční růst tržeb, inflace vstupů, EBITDA bude druhá nejvyšší v historii

Bohumil Trampota: Kofola: Meziroční růst tržeb, inflace vstupů, EBITDA bude druhá nejvyšší v historii

Kofola oznámí výsledky hospodaření za třetí kvartál tohoto roku. Toto čtvrtletí nebylo ovlivněno restrikcemi. Loňské třetí čtvrtletí ale bylo nejlepší v historii. Vzhledem k letošní prudké inflaci vstupů ho Kofola podle našich odhadů nepřekoná. Očekáváme nicméně, že Kofola je na dobré cestě splnit své celoroční cíle a že je vedení společnosti potvrdí.

Loňské třetí čtvrtletí bylo opravdu silné a tvořilo 54 % celoročního zisku EBITDA. Bylo to výsledkem restrikcí v první polovině roku a následně velmi silné domácí poptávce v rozvolněném třetím kvartále. V prezentaci k výsledkům za Q2 21 Kofola reportovala meziroční růst tržeb v červenci a srpnu o 1 % a 5 % respektive. Kofola by měla reportovat celkové tržby za Q3 21 ve výši 2,10 mld. CZK. To znamenámírný růst (+0,8 % y/y) ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Jak Kofola naznačovala, během rokudochází k zdražování vstupů. Náklady na cukry a sladidla a PET granulát v meziročním srovnání porostou. Očekáváme také růst personálních nákladů. Na rozdíl od tržeb zisk EBITDA loňskou úroveň nepřekoná. EBITDA odhadujeme na 503,2 mil. CZK, a to znamená 9,6 % pokles.Bude se jednat o druhý nejlepší výsledek v historii. Čistý zisk odhadujeme na 252,8 mil. CZK(-18,9 % y/y).

Potvrzení celoročního cíle bude důležitá informace a naznačí hospodaření na konci roku. Na konci října navrhlo představenstvo kofoly dividendu ve výši 13,50 CZK. Stalo se tak až po skončení letní sezóny, kdy má Kofola dobrou vizibilitu do konce roku. Vzhledem k tomu, že zadlužení má být na konci roku pod 3,5x(čistý dluh / EBITDA) a v pololetí bylo 3,3x, tak by ho dividenda neměla podstatně zvýšit. Konec roku by tedy měl být z pohledu hospodaření slušný. Cíl pro tento rok je dosáhnout zisku EBITDA v rozmezí 1,08 mld. až 1,15 mld. CZK. Naše odhady za Q3 a reportovaná čísla za první polovinu roku tvoří 87 % celoročního cíle.

Konferenční hovor k výsledkům se bude konat 24. listopadu ve 15:00 CET.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

19. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4256 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál