Bohumil Trampota: Česká zbrojovka: Silná poptávka a zahrnutí Coltu za meziročním růstem; částečný exit některých akcionářů

Bohumil Trampota: Česká zbrojovka: Silná poptávka a zahrnutí Coltu za meziročním růstem; částečný exit některých akcionářů

Očekávané výsledky hospodaření: Výsledky za devět měsíců tohoto roku budou v meziročním srovnání podstatně lepší. Je to dáno velmi silnou poptávkou zejména v zámoří, ale také zahrnutím Coltu (od 21. května) do výsledků. Očekáváme, že management zopakuje své projekce na výsledky za celý rok.

Tahounem výsledků je trh v USA. Je to pro CZG nejdůležitější sektor, protože vzhledem k tamní velmi silné poptávce tvoří většinu tržeb CZG. V prvním pololetí to bylo 62,5 % celkových tržeb (spolu s Kanadou 66 %). Pozitivně ovlivní výsledky akvírovaný Colt, který je do konsolidace zahrnut od konce května. Zlepšit by se měly výnosy domácího trhu, kdy ve druhém pololetí mělo dojít k zahájení dodávek pro armádu ČR. Vzhledem k zahrnutí Coltu porostou všechny nákladové položky (např. materiál, personální náklady). Významně vzrostou také náklady na služby, které budou obsahovat poradenské náklady na akvizici Coltu. Celkové tržby za 9M 21 by měly v meziročním srovnání vzrůst o 52 % na 7,6 mld. CZK. Téměř 70 % celkových výnosů CZG by měly generovat zámořské trhy. EBITDA odhadujeme na 1,5 mld. CZK, což je meziroční růst o 33 %. Čistý zisk by měl dosáhnout 765 mil. CZK (60 % y/y).

Podle projekcí vedení CZG by se celoroční tržby měly pohybovat v intervalu 10,34 až 10,64 mld. CZK a ziskEBITDA mezi 1,99 – 2,19 mld. CZK. Reportované výsledky za první polovinu roku a naše odhady za Q3 21 tvoří asi 72 % tržeb a 71 % EBITDA. Předpokládáme, že cíle společnosti budou potvrzeny.

Exit akcionářů, kteří získali akcie jako vyrovnání akvizice Coltu

Podle tiskové zprávy CZG proběhl zrychlený úpis (ABB – Accelerated Book-Building) 770 057 ks akcií CZG za cenu 476 CZK. Jedná se o bývalé majitele Coltu, kteří dostali jako vyrovnání akvizice Coltu celkem 1 098 620 ks akcií CZG.

Prodaný počet odpovídá 2,3 % celkového počtu akcií CZG. Cena představuje diskont 10,5 % k zavírací ceně před oznámením transakce. Cena ABB je obvykle nižší než tržní cena, a na trhu to může znamenat negativní sentiment pro akcie CZG. Původním majitelům Coltu stále zůstává v rukou 1 % akcií CZG, které také mohou být prodány.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

18. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3514 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál