Martin Gürtler: Maďarská centrální banka urychlí tempo zvyšování úrokových sazeb

Martin Gürtler: Maďarská centrální banka urychlí tempo zvyšování úrokových sazeb

Hlavní událostí dneška ve středoevropském regionu je zasedání maďarské centrální banky. Ta by měla, stejně jako ČNB a polská centrální banka, urychlit tempo zpřísňování měnové politiky. Očekáváme, že základní úroková sazba v Maďarsku vzroste z 1,8 % na 2,1 %. Zde bude zveřejněn také předběžný odhad vývoje HDP za třetí čtvrtletí, který by měl ukázat na mezičtvrtletní růst ekonomiky o 1 %. Statistiku HDP se dozvíme také za eurozónu. Zde však půjde již o zpřesněný odhad, který by měl pouze potvrdit nárůst ekonomiky o 2,2 % mezičtvrtletně. V ČR uvidíme, jakým tempem v říjnu rostly průmyslové ceny. My čekáme další akceleraci jejich meziročního růstu na 10,2 %. V USA zveřejní maloobchodní tržby a průmyslovou produkci za říjen a v obou případech čekáme slušný meziměsíční nárůst o zhruba 1 % tažený automobilovým sektorem.

Americký maloobchod a průmysl přidal meziměsíčně přes 1 %

Tuzemské ceny průmyslových výrobců pravděpodobně i nadále rostly svižným tempem. Meziměsíčně se podle našeho odhadu v říjnu zvýšily v průměru o 0,7 %, tedy stejně jako v září. V meziročním vyjádření by to znamenalo další urychlení růstu výrobních cen z 9,9 % na 10,2 %. Z hlediska struktury lze očekávat silný příspěvek energií a různých typů materiálů.

Maďarská centrální banka urychlí tempo zpřísňování měnové politiky. Očekáváme, že základní úrokovou sazbu zvýší z 1,8 % na 2,1 %, což je zároveň i tržní konsensus. Oproti předchozím dvěma zvýšením by tak to dnešní mělo být dvojnásobné. Centrální banka již signalizovala ochotu rychleji zvyšovat sazby po říjnovém zasedání, a to především v souvislosti s negativním vlivem vysoké inflace na inflační očekávání. Ta přitom v říjnu dále akcelerovala na meziročních 6,5 %, což bylo nad očekáváním trhu, který čekal 6,2 %. Ostych zvýšit sazby o výraznějších 30 bb by maďarská centrální banka nemusela cítit i kvůli tomu, že česká a polská centrální banka přistoupily k ještě razantnějším krokům. Na konci letošního roku čekáme základní úrokovou sazbu maďarské centrální banky na 2,4 %, přičemž svého vrcholu na úrovni 3,3 % by podle naší prognózy měla dosáhnout koncem prvního čtvrtletí příštího roku. V Maďarsku bude zveřejněn také předběžný odhad HDP za třetí čtvrtletí. Podle očekávání zpomalil mezičtvrtletní růst tamní ekonomiky z 2,7 % na 1,0 %.

Zpřesněný odhad HDP za celou eurozónu by měl pouze potvrdit mezičtvrtletní nárůst evropské ekonomiky ve třetím čtvrtletí o 2,2 %, po předchozích 2,1 %. Hlavním zdrojem růstu by měla být domácí poptávka tažená spotřebou domácností, která podle nás oproti druhému čtvrtletí vzrostla o 3,5 % a přispěla k celkovému růstu HDP 1,8 pb. Oživení zejména v oblasti služeb, a to i ve vztahu k obnovenému turismu, pravděpodobně podpořilo další zvýšení zaměstnanosti o 0,6 % mezičtvrtletně.

Maloobchodní tržby a průmyslová produkce za říjen jsou hlavními body dnešního makroekonomického kalendáře v USA. V obou případech očekáváme meziměsíční nárůst mírně nad 1 %. Důvodem by měla být obnovená výroba a prodej nových automobilů, který se podle již zveřejněných údajů za říjen zvýšil meziměsíčně o necelých 6 %.

Data z Číny za říjen předčila očekávání

Data o vývoji čínské ekonomiky za říjen pozitivně překvapila, i tak však svědčí o spíše slabším výkonu. Tamní tržby v oblasti maloobchodu byly oproti loňsku vyšší o 4,9 %, když se čekalo 3,7 %. V případě průmyslové produkce trh předpokládal meziroční růst v průměru o 3,0 %, skutečnost však byla 3,5 %. Naopak pro Čínu velmi důležitý realitní sektor čelí i nadále problémům, které se odráží v klesající dynamice prodejů i výstavby nových nemovitostí. Ač tedy část ekonomiky zaznamenala v říjnu částečné oživení, její růstové tempo nadále zaostává za tím, na co jsme byli zvyklí před pandemií. Lze tak předpokládat, že čínská vláda v následujících měsících zintenzivní podporu ekonomiky.

Bilance českého běžného účtu skončila v září oproti očekávání polovičním schodkem. Ten dosáhl 10 mld. CZK, což bylo oproti srpnu o necelých 30 mld. CZK méně. Tržní konsensus činil zhruba 23 mld. Kč.

Důvěra v americkém průmyslu podle ukazatele newyorského Fedu v listopadu výrazněji vzrostla a pohybovala se nad odhady. Index se zvýšil z 19,8 b. na 30,9 b., zatímco se čekalo 22,0 b. Důvěra podnikatelů v americkém průmyslu se tak vrátila do blízkosti historických maxim.

Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký v rozhovoru pro televizi CNN Prima News uvedl, že základní repo sazba se podle jeho názoru dostane na přelomu roku nad 3 %. Nyní přitom činí 2,75 %, což implikuje, že Nidetzký na prosincovém zasedání pravděpodobně očekává zvýšení úrokových sazeb o více než standardních 25 bb. Naše prognóza na posledním letošním zasedání ČNB počítá se zvýšením o půl procentního bodu.

Koruna se včera pohybovala kolem úrovně 25,30 CZK/EUR. Tuzemský makroekonomický kalendář významný impuls pro pohyb jedním či druhým směrem nepřinesl a nejinak tomu bylo i v případě dění na globálních finančních trzích. Kurz eura k dolaru totiž v podstatě stagnoval mírně nad 1,144 USD/EUR.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

16. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2876 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál